Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ökande missnöje med trygghet och förlossning

Foto: TT

Bostadsbristen är fortfarande det som stör stockholmarna mest. Men de områden där missnöjet ökar kraftigt är förlossningsvården och tryggheten på gator och torg. Däremot är något fler nöjda med skolan och förskolan.

I fjol var 22 procent av stockholmarna missnöjda med förlossningsvården, i år är det 43 procent, visar DN/Ipsos undersökning. 34 procent var missnöjda med tryggheten på gator och torg 2016, nu har missnöjet växt till 40 procent. Sedan 2015 har andelen missnöjda nästan fördubblats.

Vad gäller skolan och förskolan var 31 procent missnöjda i fjol, i år har det sjunkit till 20 procent.

– Det är svårt att spekulera i vad det kan bero på, möjligen har andra frågor – som tryggheten och förlossningsvården – fått mer uppmärksamhet än skola och förskola under året, säger Ipsos analyschef David Ahlin.

Vad stockholmarna anser om tryggheten på gator och torg skiljer sig mellan stadsdelarna. I innerstaden är 33 procent missnöjda, i ytterstaden 45 procent. I yttre västerort tycker fler än hälften, 51 procent, att det är otryggt.

– Den upplevda otryggheten har ökat i hela staden, men den har ökat kraftigare i ytterstaden, säger David Ahlin.

Den upplevda otryggheten har ökat i hela staden, men den har ökat kraftigare i ytterstaden.

På frågan ”Känner du dig trygg och säker i området där du bor?” svarade var tionde stockholmare nej, inte vid någon tid på dygnet.

– I ytterstaden känner sig så mycket som 14 procent otrygga vid alla tider på dygnet, det är en ganska tydlig förändring. Här skiljer det sig mest mellan innerstaden och ytterstad, bara 4 procent av innerstadsborna känner sig otrygga hela tiden, säger David Ahlin.

I yttre Västerort uppger endast 36 procent att de känner sig trygga i sitt bostadsområde både på dagtid och på kvällar och nätter.

DN/Ipsos undersökning bekräftar bilden i Stockholms stads stora trygghetsundersökning, som DN skrev om i förra veckan: otryggheten bland stockholmarna växer på i stort sett alla områden.

• I Stockholm sammantaget känner sig sju procent otrygga eller mycket otrygga i sitt bostadsområde. I Rinkeby-Kista är andelen 26 och i Spånga-Tensta 23 procent.

• Var tionde invånare känner sig mycket otrygg eller avstår från att gå ut sena kvällar i sitt bostadsområde. På Järvafältet gäller det var fjärde och i Skärholmen var femte person.

Men enligt David Ahlin finns sannolikt ett mörkertal. I vissa stadsdelar i ytterstaden – där det bor en högre andel utrikesfödda, till exempel i Järvaområdet – är det svårt att nå människor att intervjua.

Varför det?

– Språket är en faktor, rekryteringen till vår slumpmässigt utvalda webbpanel sker via telefonintervjuer på svenska och bortfallet är väldigt högt. Min hypotes är att vi sannolikt har för hög andel svensktalande, högutbildade och väletablerade personer i panelen i de områdena. Det är svårare att spekulera i hur det påverkar resultatet, säger han.

Undersökningen visar också tydliga köns- och åldersskillnader: kvinnor är oftare missnöjda med sjukvården, äldreomsorgen, förlossningsvården och tryggheten, äldre stockholmare är oftare missnöjda med sjukvården, äldreomsorgen och tryggheten.

Även mellan partierna skiljer det sig åt: de som sympatiserar med Sverigedemokraterna är genomgående mer missnöjda när det gäller alla samhällsfunktioner och Moderatväljare är oftare missnöjda med tryggheten på gator och torg.

Fakta.Digitala intervjuer

700 digitala intervjuer genomfördes under tidsperioden 7–11 september i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel. Resultatet har viktats efter kön, ålder, geografi och parti i tidigare val för att korrigera skevheter i urvalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.