Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 09:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/okat-antal-smittade-pa-aldreboenden-i-stockholm/

STHLM

Ökat antal smittade på äldreboenden i Stockholm

22 min. Stockholm stad höll pressträff om coronaläget i kommunen och de insatser som görs för att möta det ökade vårdbehovet.

Antalet coronasmittade på Stockholms äldreboenden ökar stort. Det sade äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) på en presskonferens i Stadshuset på torsdagsmorgonen. Stockholms stad öppnar nu nya särskilda vårdplatser för att avlasta sjukvården i regionen.

Staden har inga uppgifter om att omsorg har utförts utan skyddsutrustning, enligt Erik Slottner.

– Men trots det råder en jättestor brist.

Stockholms stad vädjade på pressträffen om mer skyddsutrustning till den kommunala verksamheten.

– Socialstyrelsen har en viktig roll som inköpsansvarig, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

”Vi ser att det är ett snabbt förlopp för äldre som insjuknar i covid 19, vi ökar platserna på våra boenden. Vi har en god beredskap”, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på torsdagens pressträff.
”Vi ser att det är ett snabbt förlopp för äldre som insjuknar i covid 19, vi ökar platserna på våra boenden. Vi har en god beredskap”, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) på torsdagens pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har påtalat länge att kommunerna måste prioriteras, det fortsätter vi med. Vi får för få leveranser, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

– En kommun så stor som Stockholm måste prioriteras, framför allt eftersom vi ligger före andra kommuner, fortsatte hon och konstaterade att läget blir allt mer allvarligt inom Stockholms äldrevård.

– Allt fler insjuknar och avlider.

Boende på flera av Stockholms äldreboenden har smittats av coronaviruset, det rör sig sig om minst 29 av totalt 88 äldreboenden i Stockholm som har personer med bekräftad smitta.

– Förra veckan var det 13, men ökningen nu beror på en eftersläpning, nu finns också de privata äldreboendena med i statistiken, säger Erik Slottner.

Även inom hemtjänsten har det konstaterats smitta. Mellan fem och tio hemtjänstenheter har rapporterat in covid 19.

– Men det kommer – liksom på äldreboendena – säkert att bli fler.

Har de som jobbar i hemtjänsten fått någon utbildning för den här situationen?

– Karolinska institutet har tagit fram en särskild utbildning vad gäller corona, men det jobbar flera tusen personer inom äldrevården i Stockholm så det finns säkert någon som inte har tagit till sig av den, säger Erik Slottner.

Enligt uppgifter till DN finns den utbildningen bara på svenska?

– Det är säkert så, det har gått fort. Men nu ska de som jobbar inom hemtjänsten tala så bra svenska att de kan ta till sig en utbildning. Sedan är det inte så på alla håll, det är ett bekymmer i sig.

Enligt fackförbundet Kommunal i Stockholm kan någon som har hemtjänst få besök av 25 olika personer inom en 14-dagarsperiod.

– Det är ett känt faktum att hemtjänsten har en hel del timanställda och stor personalomsättning. Men så många som 25 måste röra särskilda fall, stadens mål är max 10 personer inom en tvåveckorsperiod, snittet ligger strax över, säger Erik Slottner.

Ökningen av antalet smittade på äldreboende har enligt äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) tagit längre tid än vad staden befarat.
Ökningen av antalet smittade på äldreboende har enligt äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) tagit längre tid än vad staden befarat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Problemet med hemtjänsten, menar han, är att staden inte kan förbjuda någon att ta emot besök, även av andra än hemtjänsten, i sitt hem.

– Det är mycket lättare att arbeta med att stoppa spridningen på äldreboenden, där har vi i besöksstopp och det är lättare att isolera boende.

Har ni resonerat om att testa personalen inom äldreomsorgen?

– Vi vill väldigt gärna testa både de som jobbar på boenden och de som jobbar inom hemtjänsten, men det finns inte kapacitet för det. Men nu när det är bestämt att fler ska testas så hoppas jag att omsorgspersonal ska inkluderas, det skulle vara till stor hjälp, säger Erik Slottner.

På torsdagens pressträff meddelades att staden har tagit fram särskilda vårdplatser tillsammans med regionen för personer som inte kan vårdas i hemmet, antalet platser i korttidsvård ska utökas och så även hemtjänsten, för att ta hand om dem som är utskrivningsklara från sjukvården.

– Vi ser att det är ett snabbt förlopp för äldre som insjuknar i covid 19, vi ökar platserna på våra boenden. Vi har en god beredskap, sade Anna König Jerlmyr.

Personalförsörjningen är mer ansträngd än förra veckan, men den är fortfarande stabil, enligt henne.

– Den här ökningen av antalet smittade har tagit längre tid än vi befarade, vilket har gett oss längre än vad vi anade och det har gett oss mer tid att förbereda oss, sade Erik Slottner.

Det har också inneburit att staden har kunnat öppna särskilda vårdplatser, påpekade äldre- och trygghetsborgarrådet.

– Syftet med platserna är att avlasta sjukhusvården. Nästa vecka öppnar två boenden.

Det ena boendet ligger i Bromsten och det andra boendet i Farsta.

Staden ska nu också underlätta för invånarna att få hemtjänst och att kunna få akuta hemtjänstinsatser.

– Vi börjar se ett större personalbortfall, vi ska rekrytera personal för att utföra serviceinsatser så att den ordinarie personalen kan koncentrera sig på omvårdnaden, sade Erik Slottner.

Läs mer: Snabb ökning av covid-sjuka som vårdas i Stockholm

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt