Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ökat behov av ny boform för 65-plussare

Hur vill du bo när du blir gammal, lille vän? Hemma så länge som möjligt med hemtjänst? Eller i ett boende nära till gemenskap, vård och omsorg? Och vem ska bestämma vad som är bäst för just dig?

Nu satsar Stockholms stad på en ny form av boende för äldre.

Edö servicehus i Farsta är ett exempel på vad som håller på att hända med bostäder för äldre i Stockholm.

Det ska avvecklas. Här fanns det fram till i somras 149 lägenheter i ett så kallat servicehus, men nu ska de bort. I stället ska här skapas 108 vård- och omsorgsplatser, för äldre som har demens eller somatisk sjukdom.

Resten av fastigheten ska enligt planen omvandlas till drygt 100 lägenheter i en ny typ av boende för äldre: Mellanboende.

– Vi räknar med att ett par tusen lägenheter i mellanboende behövs i dag, men att behovet kommer att öka, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

Till mellanboende ska alla över 65 kunna söka sig, antingen via bostadskön eller via en kö hos äldreförvaltningen. Det ska gå att ställa sig i kön i god tid innan man behöver flytta in, och även att få förtur av medicinska eller sociala skäl.

Där ska det finnas ett aktivitetscentrum och möjlighet att äta och fika gemensamt – personal som kan äldreomsorg på plats ska vara på plats även kvällar och helger. Behöver man hjälp så ska man kunna få det av hemtjänsten.

Samtidigt är Stockholm stads fokus sedan länge inställt på att så många som möjligt ska bo hemma så länge som möjligt. År 1993 bodde 7.610 personer på servicehus – 2014 var siffran 1.510. Flera boenden har lagts ner och fler kommer det att bli – trots att ungefär 100 personer i månaden fortfarande ansöker om att få komma till just ett servicehus.

De som söker gör det för att de har svårt att gå, för att de känner sig ensamma, är oroliga och upplever att deras vardag är besvärlig. Det fram går i rapporten ”Projekt servicehus” som Stockholm stad gjorde 2014.

Ungefär 40 procent av dem som då sökte fick avslag och får det fortfarande i dag. Det vanligaste motivet är att deras behov kan tillgodoses i hemmet. Gemene mans bild av servicehusen stämmer inte längre överens med hur verkligheten oftast ser ut.

– Det är en mycket blandad grupp äldre som bor på servicehus i dag. En del har missbruksproblem, andra har psykiska problem. Många är dementa och eller är väldigt vårdtunga, konstaterar Raili Karlsson, chef för på äldreförvaltningens avdelning för upphandling och utveckling.

Det krävs alltså någonting annat för alla äldre ska kunna få ett tryggt och bra boende och svaret på det behovet antas vara de mellanboenden som nu kan vara på väg att skapas.

Just kostnaderna blev ett aber med de senior- och trygghetsboenden som tidigare har skapats. Via bostadskön kan man till exempel få ett trygghetsboende i Beckomberga – en 3:a på 88 kvadrat kostar 12.000 i månadshyra, en 2:a på 60 kvadrat 9.000 kronor, vilket är hyror som kan vara svårt för en genomsnittlig pensionär att klara av.

– I de trygghetsboenden som redan finns kan vi inte sänka hyrorna, där får vi höja servicenivån. I kommande mellanboenden där vi gör enklare renoveringar av gamla servicehus och i andra befintliga fastigheter – våra och andras – kan vi få hyror på rimligare nivåer, säger Clara Lindblom.

På Edö servicehus i Farsta är det precis vad som är tanken.

– På Edö handlar det om lägenheter med rimliga hyror. Lägenheterna ska rustas, men inte totalrenoveras, säger Päivi Kabran, chef för äldreomsorgen i stadsdelen.

Läs även: ”Gunborg, 83, är för frisk för att få bostad”

Läs även: ”Så klarar länet äldreboomen”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.