Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Oklara uppgifter om vad besättning såg vid motorvägsbron

Besättningsmedlemmar på fartyget ”Tellus” kan ha sett det brittiska rockbandets bil rasa ner i Södertälje kanal, men inte uppfattat att det rörde sig om ett fordon.
Besättningsmedlemmar på fartyget ”Tellus” kan ha sett det brittiska rockbandets bil rasa ner i Södertälje kanal, men inte uppfattat att det rörde sig om ett fordon. Other: Johan Nilsson / TT

Oljetankern ”Tellus” besättning uppges natten till lördag ha noterat att ”ett sjok med snö” rasade ner från motorvägsbron i Södertälje. I själva verket kan det ha varit olycksbilen med de fem britterna man såg under passagen i Södertälje kanal. Sjöfartsverket säger till DN att man inte har registrerat någon rapport från fartyget som styrker denna uppgift.

Det var SVT Nyheter som på tisdagen gick ut med en uppgift man sade sig ha fått ”från en anställd på Sjöfartsverket” om att besättningen har rapporterat om en incident, ”ett snöras”, som i ett senare skede i stället kopplats till den fallande bilen.

– Vi har diskuterat detta i efterhand, men det kan inte säkert sägas att det var så. Ytterst får vidare polisutredning visa vad som hänt. Till dess får det här betraktas som en pusselbit att lägga till övriga, säger Ulrika Ekström, Sjöfartsverkets kommunikationsdirektör, till DN.

Att bilen rasade ner i kanalen innan fartyget – för vilket bron hade öppnats – passerade, har vittnesuppgifter som polisen återgav på söndagskvällen för DN samstämmigt pekat på. Lyftbron var på väg upp när bilen med de fyra medlemmarna i brittiska rockbandet Viola Beach och deras manager forcerade två bommar, körde över kanten och rasade ner i kanalen.

Därefter har samma vittnen noterat att fartyget passerade.

Om dessa uppgifter slutligen visar sig stämma, när polisens utredning är slutförd, torde det betyda att oljetankern stävade över den hyrda Nissan Qashqai som de omkomna färdades i.

Ekström påpekar, i samtal med TT:

– Vi vet inte om fartyget och bilen har varit i kontakt med varandra.

”Tellus” ingår i rederiet Sirius Shippings flotta. Vd Daniel Backman bekräftar för Länstidningen Södertälje att det var det fartyget som passerade under motorvägsbron den aktuella natten.

– Men det var ingen som förstod att det fallit ner en bil från bron. Det uppdagades dagen efter, säger Daniel Backman till tidningen.

En lots från Sjöfartsverket fanns med ombord, som regelverket föreskriver under färd genom kanalen. I övrigt har Backman inte hört något från besättningen om att verket skulle ha kontaktats om någon incident under passagen.

– Det var ingen som larmade om något sådant under natten, eftersom man då inte visste att en olycka inträffat. Vi hade inte på något sätt kunnat märka om vi sedan kört på en bil. Fartyget är alldeles för stort för det, säger Backman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.