Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oklart-nar-alla-kan-fa-en-tredje-dos-i-stockholm/

STHLM

Oklart när alla kan få en tredje dos i Stockholm

”Avsikten är inte att man ska behöva stå i långa köer utomhus mitt i vintern”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) som nu planerar för ny storskalig vaccination av alla Stockholmare.
”Avsikten är inte att man ska behöva stå i långa köer utomhus mitt i vintern”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) som nu planerar för ny storskalig vaccination av alla Stockholmare. Foto: Magnus Hallgren

Region Stockholm kan inte ge besked om vare sig när eller var alla stockholmare kan få sin tredje dos i vinter. Redan nu har det varit svårt för 65-plussare att få en tid.

– Vi har inte fått schysta förutsättningar att planera en ny storskalig vaccinering, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

På måndagsmorgonen kom Folkhälsomyndighetens besked att alla över 18 år ska erbjudas en tredje dos vaccin. Fram tills nu har bara 65-plussare fått tredje dosen och nya grupper ska släppas först när vaccintäckningen är god bland de äldre.

Regionerna ska i första hand prioritera alla över 50 år, personer i riskgrupp samt personer med LSS. Region Stockholm kan i dag inte svara på när olika grupper får grönt ljus men uppger att det kommer att ske efter åldersindelning som vid vårens vaccineringar.

Den som anmäler sig via appen Alltid öppet kommer att få besked via sms när det är aktuellt med vaccination och kan då själv boka tid.

– De sköra och äldre kommer att prioriteras, sedan ska grupp för grupp få dos tre. Vi har ett särskilt intresse att erbjuda sjukvårdspersonal en ny vaccindos, men den exakta ordningen måste vi återkomma med, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd.

Hur ska ni ha kapacitet att ta emot fler grupper för tredje dosen när det redan är timslånga köer och svårt att boka?

– Vi är inte nöjda med att människor ska behöva köa länge, det ska man inte behöva göra. Jag krävde klara besked från Folkhälsomyndigheten om dos tre redan i augusti, vi har inte fått schysta förutsättningar att planera en ny storskalig vaccinering. Nu bygger vi ut kapaciteten eftersom trycket kommer att öka.

När öppnar ni fler vaccinationslokaler?

– Redan på söndag öppnar vi en särskild vaccinationsmottagning för äldre på Sabbatsbergs sjukhus. Vi kommer även att tillföra tre nya mobila enheter centralt i Stockholm. Vi planerar också att öppna nya stora enheter, kanske inte så stora som Kistamässan men inte långt ifrån. Exakt i vilka former ska vi nu planera skyndsamt. De gamla lokalerna har vi inte kvar, det kommer att vara nya lokaler och nya former, vi har lärt oss att drop-in vaccinering fungerar bra.

Är det rimligt att ha tält med långa utomhusköer under vintern?

– Tanken är att skala upp kapaciteten med både fasta och mobila, stora och mindre, enheter. Avsikten är inte att man ska behöva stå i långa köer utomhus mitt i vintern, även om de flesta stockholmare väl är vana vid vårt klimat och vet att pälsa på sig ordentligt. Det är inte några iskalla tält utan tillfälliga, uppvärmda enheter.

Hälso- och sjukvårdsrådet har nyligen varnat för att antivaccinrörelsen fått fäste i Stockholm och understryker att arbetet med att höja den låga vaccinationsgraden i regionen fortsätter.

– Vi fortsätter enträget med information på många olika språk och i alla tänkbara kanaler: i digitalt, i direktkontakter via inte minst våra hälsokommunikatörer, via föreningar och samfund och andra organ och personer som når många och som har högt förtroende, säger Anna Starbrink.

Läs mer: Regionrådet: ”Det finns en kärna av vaccinmotstånd i Stockholm”

Ämnen i artikeln

Vaccination
Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt