Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ökning av hemförlossning i BB-krisens spår

I spåren av förlossningskrisen ökar antalet hemförlossningar. Än så länge får alla som vill - och uppfyller kriterierna - föda hemma, men om trenden fortsätter kan landstinget behöva se över rutinerna.

Under sommarmånaderna väntas cirka 7.800 barn födas i Stockholms län. Samtidigt fattas en förlossningsklinik i länet. Och nu syns en klar ökning av hemförlossningarna.

Tidigare har antalet legat på mellan 40-50 om året. Men 2016 fick landstinget in 81 ansökningar om hemförlossningar, att jämföra med 59 stycken året innan.

Trenden verkar hålla i sig då 35 ansökningar kommit in till och med maj i år.

– Under 2016 såg vi att det började öka. Utifrån de kvinnor jag träffat som vill föda hemma så tror jag att det till viss del beror på en besvikelse på att Södra BB och BB Sophia lades ner. De byggde på en småskalighet, säger Karin Pettersson, specialsakkunnig förlossningsläkare i Stockholms läns landsting.

– I andra fall har förlossningen varit så snabb att de är rädda att inte hinna och därför vill ha en hemförlossning.

Men det finns också andra aspekter, enligt Karin Pettersson. Kvinnorna som hon möter, och som vill föda hemma, uttrycker en brist på tillit till förlossningsvården. Det finns en rädsla för att barnmorskorna inte ska kunna ge tillräckligt stöd eftersom de ofta måste springa mellan flera olika förlossningar samtidigt.

När en kvinna bestämmer sig för att föda hemma och får det godkänt av landstinget är hon i stället garanterad stöd av två barnmorskor.

I nuläget får alla som vill, och har rätt förutsättningar, föda hemma, enligt Karin Pettersson.

– Än så länge är det relativt få som väljer att föda hemma, men skulle ansökningarna expandera så får man se över rutinerna för hemförlossningar i länet, säger Karin Pettersson.

Den här sommaren och förra sommaren är första gången jag blivit kontaktad av kvinnor som vill föda hemma på grund av ovissheten att få plats på klinikerna.

Mimansa Madheden är en av de tiotal barnmorskor som utför hemförlossningar i Stockholms län.

– Jag har assisterat hemförlossningar i 29 år, och den här sommaren och förra sommaren är första gången jag blivit kontaktad av kvinnor som vill föda hemma på grund av ovissheten att få plats på klinikerna. Det är något nytt, säger Mimansa Madheden.

Övrig tid arbetar hon som barnmorska på BB i Södertälje.

– Jag håller inte med om bilden att vi inte hinner med våra patienter. Jag blir beklämd när jag hör att kvinnor vill föda hemma för att det otryggt på sjukhus. Och de som anger det som skäl att föda hemma säger jag oftast nej till.

Karin Pettersson tycker att det är viktigt att kvinnor vet vad de ger sig in på.

– Det är ovanligt i den här lågriskgruppen, men om något skulle tillstöta är det förstås en nackdel att inte ha tillgång till barnläkare, narkosläkare och förlossningsläkarens kompetens, säger Karin Pettersson.

Tillsammans med landstinget i Västerbotten är Stockholms län det enda landstinget i Sverige där kvinnor, enligt vissa kriterier och riskbedömning med bidrag från landstinget kan föda barn hemma.

I Stockholm har möjligheten funnits i 15 år. Kriterierna gäller bland annat att kvinnan är omföderska och att närmaste sjukhus inte ligger längre än 40 minuter bort i fall något skulle inträffa. Kvinnorna måste också i graviditetsvecka 35 eller 36 träffa en förlossningsläkare och genomgå en läkarundersökning. Några krav på hemmet ställs inte. Om kvinnan till exempel är förstföderska måste hon betala allt själv, cirka 24.000 kronor.

– I det ingår att vi har jour dygnet runt i fyra veckor, själva förlossningen och eftervården, säger Mimansa Madheden.

Jämfört med andra länder är det förhållandevis ovanligt med hemförlossning, och det finns en osäkerhet i statistiken. Hembarnmorskorna rapporterar in födelsen till Socialstyrelsen, som där registreras i födelseregistret med diagnoskoden ”barn fött utanför sjukhus”.

– Om det då rör sig om en planerad hemförlossning har vi ingen aning om. Koden kan omfatta även barn som föds oplanerat på väg till sjukhuset. Om förlossningen avslutas med exempelvis smärtlindring på sjukhus så är det osäkert hur det registreras. Vi får många frågor om det här nu när det aktualiserats med bilförlossningar och annat. Kodens utformning gör att det sannolikt är underrapporterat, säger Karin Gottvall, sakkunnig reproduktiv och perinatal hälsa på Socialstyrelsen.

Enligt myndigheten har det framförts önskemål från barnmorskor att det i födelseregistret borde finnas en ruta för att ange om att det handlar om en planerad hemförlossning, eller var barnet är fött. Landstingets statistik omfattar bara de barn som fötts efter att föräldrarna fått hemförlossningen bidragsfinansierad.

Bland läkare är motståndet mot hemförlossning stort, av medicinska skäl, säger Karin Pettersson som även är ordförande för landets förlossningsläkargrupp.

– En enkät till Sveriges alla förlossningsläkare visar på stor skepsis till hemförlossning, säger Karin Pettersson.

Själv har hon en annan uppfattning:

– Med de strikta urvalskriterier som vi har så har jag inga problem med att detta är ett alternativ för en liten grupp kvinnor, säger Karin Pettersson.

Fakta.Hemförlossning

Den som vill föda hemma kan ha möjlighet att få hjälp av ett hemförlossningsteam bestående av två barnmorskor. För att barnmorskorna ska få ekonomisk ersättning av Stockholms läns landsting krävs att:

Den gravida kvinnan är omföderska

Tidigare förlossningar har varit normala och kvinnan inte har förlösts med kejsarsnitt

Nuvarande graviditet har varit normal

Det inte finns några medicinska riskfaktorer som kan påverka förlossningen, till exempel avvikande fostertillväxt eller att kvinnan har diabetes eller högt blodtryck

Kvinnan har diskuterat risksituationen med en förlossningsläkare efter graviditetsvecka 35

Kontrollen i graviditetsvecka 36 är normal

Två barnmorskor är med vid förlossningen

Transport till närmaste förlossningsklinik kan ske inom 40 minuter, tid räknas från att ambulans kontaktas tills kvinnan är på närmaste förlossningsklinik

En barnläkare kontrollerar barnet senast två dagar efter förlossningen.

Källa: Vårdguiden.

Fotnot: Stockholms medicinska råd rekommenderar att förlossningar sker på sjukhus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.