Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oljeutslapp-i-vattnet-i-centrala-stockholm/

STHLM

Oljeutsläpp i vattnet i centrala Stockholm

Räddningstjänsten har lagt ut 375 meter läns för att suga upp oljan.
Räddningstjänsten har lagt ut 375 meter läns för att suga upp oljan. Foto: Alexander Mahmoud

Ett oljeutsläpp har inträffat mellan Skeppsholmen och Kastellholmen i centrala Stockholm. Nu jobbar räddningstjänsten med att suga upp oljan. Det är oklart varifrån den kommer. 

– Det är så pass stort att polisen eller kustbevakningen kommer att utreda det, säger Jesper Vestling på räddningscentral Mitt. 

Räddningstjänsten fick larm om utsläppet vid 17-tiden på måndagen när personer på förbipasserande båtar hörde av sig. Det är svårt att bedöma hur många liter olja det rör sig om, men ledningsoperatör Jesper Vestling säger att det är ganska stort.

– Vi har kontrollerat och det rör sig om ganska stor mängd, över en yta som är flera tusen kvadratmeter stor.

De har nu lagt ut 375 meter läns för att suga upp oljan.

– Vi har försökt omringa oljan. Länsarna är som en svamp som suger upp den och de får ligga kvar i en eller två dagar. Vi räknar med att kunna suga upp den största delen, men det är inte säkert att vi får upp varenda droppe.

Frågan är varifrån oljan kommer.

– Det vet vi inte. Den kan nog komma både från en båt eller land. Den rör sig bort från Djurgården och Vasamuseet.

Kustbevakningen och polisen är inkopplade. Någon av parterna kommer att utreda händelsen, eftersom utsläppet är så pass stort, menar han.

Utsläppet bedöms i nuläget inte vara farligt för människor. 

– Än så länge är det så pass kallt i vattnet så ingen får för sig att bada. Det rekommenderar vi att man inte gör. 

Stockholmspolisen säger att de är involverad i ärendet, men hänvisar till Kustbevakningen. 

– Vi har haft patruller där, men det är räddningstjänsten som sanerar och Kustbevakningen som leder ärendet, säger Ola Österling på ledningscentralen.

Kustbevakningen har inlett en förundersökning, men har ännu ingen brottsrubricering eftersom de inte vet varifrån utsläppet kommer. Först måste de avgöra om oljan kommer från en fritidsbåt, yrkesmässig trafik eller från land och därefter bestäms om det misstänkta brottet hamnar under miljöbalken eller lagen om utsläpp från fartyg. 

Kustbevakningen tar nu oljeprover och håller förhör med vittnen. 

– Vi kommer att flyga över området för att göra en mängdberäkning, titta på fartygstrafik och förtöjda båtar i området och prata med tekniska kontoret för att se om någon av deras dagvattenbrunnar svämmat över, säger Pontus Ekström, vakthavande befäl på Kustbevakningen. 

Hur allvarligt är det här utsläppet?

– Det ser ofta betydligt värre ut än det är, även mindre mängder olja lägger sig på en stor yta. 

Anders Lundin som är miljöskyddsinspektör på miljöförvaltningen i Stockholm säger att det inte går att avgöra hur skadligt utsläppet är innan man vet vilken typ av olja det rör sig om. 

– Om det är en lättare olja, bensin eller diesel, dunstar den och bryts ned ganska snabbt av naturen. Men om det är en tyngre olja finns det risk för att den fastnar på stränderna och ger skador så att man måste sanera.