Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Om läraren är glad och tycker det är kul blir det också roligare att plugga”

Fem tjejer som nyligen började i nian på Lillholmsskolan i Skärholmen. Från vänster till höger: Jing Rong Xu, Ghid Jameel, Noora Hassan, Ayan Said och Naema Abone.
Fem tjejer som nyligen började i nian på Lillholmsskolan i Skärholmen. Från vänster till höger: Jing Rong Xu, Ghid Jameel, Noora Hassan, Ayan Said och Naema Abone. Foto: Carl Bredberg

Skärholmen är en av de stadsdelar där skolresultaten förbättrats mest och det är framför allt tjejerna som fått upp sina betyg. Vi åkte till Lillholmsskolan i Skärholmen och träffade fem tjejer som nyligen börjat i nian.

Jing Rong Xu

Favoritämne: Samhällskunskap

Behandlar lärare killar och tjejer olika?

– Det finns vissa lärare som inte säger till killarna när de inte gör det som de ska. Det är ganska många killar som pratar rakt ut i klassrummet utan att räcka upp handen. Vissa lärare säger inte till då, utan tycker det är bra att de är med och säger vad de tycker. Jag räcker nästan alltid upp handen när jag ska prata. Men om jag inte gör det säger samma lärare åt mig. Jag vet inte riktigt varför de gör så.

Ghid Jameel

Favoritämne: Syslöjd

Har killar svårare i skolan?

– Jag tror inte att de som skolkar inte klarar av skolan, utan det är mer att de inte orkar eller inte vill. Vissa tycker också att det är coolt att inte bry sig om betyg och inte komma på lektionerna. Det kan verka coolt att inte vara i skolan nu, men om man sedan inte kommer in på det gymnasiet man vill är det inte så coolt längre. Jag tycker det är jättedumt och tror inte att de tänker på att de kanske förstör sin framtid.

Det kan verka coolt att inte vara i skolan nu, men om man sedan inte kommer in på det gymnasiet man vill är det inte så coolt längre.

Noora Hassan

Favoritämne: Engelska

Varför är det viktigt med bra betyg?

– Vi har precis börjat nian och då tänker man mycket på att man måste komma in på gymnasiet. Jag kan bli väldigt stressad över betygen och det kan kännas lite jobbigt när man ser hur höga poäng man måste ha för att bli antagen. Jag har jämfört mina betyg med olika skolors intagningspoäng och kan bli orolig för att jag inte kommer få tillräckliga betyg till jag går ut grundskolan.

Ayan Said

Favoritämne: Samhällskunskap

Varför tror du att tjejer har bättre betyg än killar?

– Killarna försöker plugga och hänga med på lektionerna, men de ger upp väldigt lätt. De koncentrerar sig inte lika bra som tjejerna, varför det är så vet jag inte. Alla killar är så klart inte så, det finns flera som är duktiga i skolan. Men det är ganska många som gör annat på lektionerna och om någon är ofokuserad så blir flera det. Tjejerna är lugnare och gör det som man ska.

Naema Abone

Favoritämne: Matematik

Vad tror du hjälper elever mest att få bra betyg?

– Lärarna. Det är viktigt att lärarna är bra på att förklara och inte gör det mer komplicerat än vad det är. Om läraren är glad och tycker det är kul blir det också roligare att plugga och man blir motiverad. Motivationen är jätteviktig för att man ska orka plugga. Om jag känner mig omotiverad brukar jag tänka på framtiden. Om jag får bra betyg kan jag bli läkare när jag blir stor och det är min dröm. Nu när vi går i nian tycker jag att lärarna ska hjälpa oss att få de poäng som behövs för att komma in på det gymnasium man vill gå på.

Läs mer: Tjejers betyg ger förorter ett lyft 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.