Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:22 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/om-tio-ar-kan-akilov-begara-tidsbestamt-straff/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Om tio år kan Akilov begära tidsbestämt straff

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse.
Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse. Foto: Polisen, Magnus Hallgren

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse och livstids utvisning ur Sverige efter fem mord och 119 mordförsök i samband med terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. En dom som innebär att den i dag 40-årige Akilov kan begära att få sitt straff tidsbestämt som 50-åring 2028.

Ett livstidsstraff innebär att en dömd person inte vet när han eller hon kommer att kunna lämna fängelset. 

Men den som dömts till detta lagens hårdaste straff kan begära att få straffet tidsbestämt.

– Detta kan en livstidsdömd göra efter att ha avtjänat tio år. Då gör rättsmedicinalverket en riskbedömning och dessutom yttrar sig Kriminalvården innan begäran tas upp av Örebro tingsrätt som handlägger alla sådana fall, säger Lisa Gezelius, sektionschef för rättsenheten på Kriminalvården.

Det rätten då har att ta ställning till är straffvärdet och risken för att den dömde kan återfalla i brottslighet.

I oktober 2017 avtjänade 144 personer livstidsstraff i Sverige, enligt statistik från Kriminalvården. Den som har suttit längst i fängelse i obruten följd är Leif Axmyr som tillbringade 34 år i fängelse mellan 1982 till 2016. Axmyr, som dömts för dubbelmord, grov mordbrand och hemfridsbrott, fick sitt straff tidsbestämt till 51 år av Örebro tingsrätt. Han kunde lämna fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden.

Som lägst kan rätten bestämma ett livstidsstraff till 18 år. Trots det sitter i genomsnitt  en livstidsdömd i fängelse i 16 år eftersom den dömde normalt sett släpps efter det att han eller hon har avtjänat just två tredjedelar av det tidsbestämda straffet.

Om Akilov skulle få nej på en tidsbestämning av straffet kan han överklaga till hovrätten. Skulle det bli avslag även där kan Akilov försöka igen efter ett år. Det finns ingen gräns för hur ofta han sedan kan återkomma med en begäran om att få straffet tidsbestämt men det ska gå ett år mellan varje avslag.

När han väl har avtjänat sitt straff ska Akilov också utvisas på livstid. I så fall till hans hemland Uzbekistan.

Att Akilov skulle få avtjäna sitt livstidsstraff i Uzebkistan är mindre troligt eftersom han själv tror att han skulle komma att avrättas eller torteras där. 

– Rent generellt brukar Sverige vara generöst när det gäller att låta fångar avtjäna sina straff i sina hemländer, men då handlar det om EU och om Norden, säger Lisa Gezelius.

– När det gäller länder utanför EU har vi ett annat regelverk och då ska man beakta vilka fängelseförhållanden som råder i landet och hur man lever upp till de mänskliga rättigheterna.

I sista hand måste den svenska gränspolisen avgöra om det är möjligt att utvisa Akilov till Uzbekistan.

Läs också: ”Jag kan inte köpa något nytt ben för 150.000” 

Läs också: Akilov döms till livstids fängelse 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.