Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ombildning av hyresrätter i allmännyttan stoppas

På tisdagen kommer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stad att ta första steget för att uppfylla vallöftet om att stoppa ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter när Familjebostäders styrelse kontaktas formellt i saken.

Kravet, eller snarare ordern, som framförs är att ombildningar av hyreslägenheter hos det allmännyttiga bostadsföretaget stoppas. Övriga bostadsföretag inom allmännyttan i Stockholm – Stockholmshem och Svenska Bostäder – kommer att kontaktas efterhand.

– Det råkade vara så att Familjebostäder håller styrelsemöte i morgon, tisdag, och då får styrelsen en skrivelse från den nya politiska majoriteten i Stockholms stad, säger Karin Wanngård (S), Stockholms nästa finansborgarråd.

Hon ser saken som odramatisk då samstämmigheten i frågan är total mellan de tre partierna.

– Vi gjorde samma sak 2002 då vi tog över i Stockholm. Gränsdragningen som görs nu innebär att ombildningar som beslutats före valdagen genomförs, medan planerade men icke beslutna inte blir av, säger Wanngård.

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stadshuset, gick på måndagen ut med ett pressmeddelande om ombildningsstoppet där det bland annat heter att skrivelsen till Familjebostäder är ”första steget för en ny bostadspolitik i Stockholm”.

”En av de största valfrågorna i Stockholm var bristen på hyresrätter och Vänsterpartiet gick till val på ett tydligt löfte att sluta sälja och börja bygga”, säger Livh vidare i pressmeddelandet.

Ann-Margarethe Livh är för övrigt vice ordförande i Familjebostäders styrele.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.