Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Omdiskuterat vårdval fyller tio år

Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.
Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd. Foto: Magnus Hallgren

Vårdvalsreformen fyller tio år. Nu ska den omdiskuterande reformen ses över. Men någon begränsning för antalet vårdval ser inte sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Stockholms läns landsting, som införde vårdval 2007, är det landsting som tagit reformen längst. I dagsläget finns över 30 vårdval i Stockholms län.

– Jag tycker att vårdvalen är ett otroligt bra sätt att ge patienten vård utanför akutsjukhusen, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.

Under den pågående flytten av vård från akutsjukhusen har vårdval inom en rad specialistområden startats. Det har ökat tillgängligheten, men vårdvalen har också lett till skenande kostnader. Nu sker en översyn.

– Det är på ett fåtal vårdvalsområden som vi sett en ovanlig kostnadsutveckling där vården inte grundats på behov utan efterfrågan, och där har vi infört remisstvång, säger Anna Starbrink (L).

Även ersättningsmodellen ses över. Det ska också bli möjligt för läkare att genomföra AT- och ST-tjänstgöring inom vårdval och privata vårdgivare ska kunna delta i forskning.

Vårdvalsreformen bygger på fri etablering för privata vårdgivare, vilket medfört att mer vård öppnat i vissa delar av länet, medan mindre välbeställda delar av länet har sämre tillgång till vård. Fri etablering gäller även fortsättningsvis.

– Det har att göra med lagstiftningen. Men vi kan komplettera där det finns underskott, och etablera mer vård där det finns ett underskott, säger Anna Starbrink.

Hur ser du på risken att vårdvalen styrs av efterfrågan, snarare än vårdbehov?

– Den risken ser jag inte. Genom vårdvalen har vi ju betat av köer. Det är en mytbild som målas upp av vårdvalsmotståndarna.

Vårdvalsreformen har blivit en vattendelare mellan blocken i Stockholms läns landsting. De rödgröna partierna i varierande grad slå ihop flera vårdval eller avskaffa dem helt, bland annat med argumenten att de splittrar upp vården och slår orättvist. Den borgerliga alliansen vill tvärtom gå vidare med reformen och beslut om fler vårdval väntas före midsommar.

– När det gäller vårdval inom primärvården har vi kommit överens över blockgränsen, men i övrigt är S tydligare än någonsin med att man är emot vårdval. Där kan vi inte mötas, säger Anna Starbrink.

Fakta. Vårdval

• Vårdval är en upphandlingsform som infördes i Stockholms läns landsting 2007, först inom primärvården. I SLL finns drygt 30 vårdval.

• I förra veckan stoppades införandet av vårdval reumatologi då oppositionspartierna vann en omröstning i landstingsfullmäktige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.