Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Omfattande fuktskador i nybyggda lyxbostäder

Bengt Lindblom, expert på fuktskador.
Bengt Lindblom, expert på fuktskador. Foto: Jonas Lindkvist
Utsikten över Mälaren är hänförande och de 48 nybyggda lyxlägenheterna i Mälarhöjden gick åt som smör. Men omfattande byggfusk tvingar byggherren SBC till total evakuering av alla boende i de tre terrasshusen. Samma fuktexperter som fick ta itu med mögelskandalen i Hammarby sjöstad 2001 har kallats in.

Sveriges Bostadsrättscentrums prestigeprojekt Eolshäll i fashio-nabla Mälarhöjden i södra Stockholm stod formellt inflyttningsklart i slutet av förra året men redan då uppstod problem.

Inflyttningen för flera familjer sköts upp gång på gång och familjer som precis sålt sin tidigare bostad, några i Mälarhöjdens villakvarter, fick tills vidare bo på hotell eller hos vänner.

När man väl fick ta de eftertraktade lägenheterna i besittning uppdagades mängder med slarvfel som inte åtgärdats - allt från dörrar och skåp som saknades, garderober som inte var uppsatta, felmonterade balkongdörrar till skador i parkettgolven.

Men det allvarligaste felet syntes inte med blotta ögat. Först när en bostadsrättsägare klagade på sviktande parkettgolv som då bröts upp uppdagades skandalen: samtliga golv i 48 lägenheter var felbyggda och på väg att drabbas av mögel.

- Orsaken är en fel inlagd ångspärr (fuktspärr) i golven som försetts med golvvärme. Ångspärren som är en plastfolie har lagts ovanpå rören och cellplasten i stället för under och därmed stängt inne fukten med mögelskador som följd, säger en luttrad Håkan Siggelin.

Han tog över som projektledare i våras sedan ledningen i dotterbolaget SBC Mark fått lämna företaget tillsammans med flera entreprenörer.

Knappt hade SBC bestämt sig för att riva upp och lägga om samtliga golv i de tre huskropparna förrän nästa problem dök upp: vid kraftiga regn i somras trängde vattnet via loftgångar in i några lägenheter som fick betydande skador.

SBC hade då bestämt att kalla in experter på fuktskador. Budet gick till Bengt Lindblom, en av Sveriges främsta fuktskadeexperter med stor erfarenhet från de mögeldrabbade skandalhusen i Hammarby sjöstad 2001. Vid sin sida har han överläkaren Kjell Andersson från yrkes- och miljömedicinska kliniken vid regionsjukhuset i Örebro som också var aktiv i samband med mögelskandalen för sju år sedan.

Projektchefen Håkan Siggelin är mycket försiktig med sin prognos för eventuella fuktskador i väggarna i Eolshäll och hänvisar till en slutrapport som ska läggas fram vid kommande månadsskifte.

- Jag utesluter inte ytterligare fel men vill i dagsläget inte spekulera om eventuella skador, säger han.

Men Bengt Lindblom gissar att pågående provtagningar i ytterväggar kan visa på fuktskador som måste åtgärdas.

- Väggarna är byggda med den omdiskuterade enstegsmetoden med puts på cellplast. Vi har sett fuktskador på trävirke. Vi har också konstaterat att väggmaterial förvarats oskyddat utomhus - precis som i Hammarby sjöstad. Vi tar just nu stickprov på alla fasader, säger han.

Hur kunde då SBC:s prestigebygge gå så snett? Enbart golvsaneringen kommer att kosta runt 40 miljoner kronor. Lägg därtill kostnaderna för evakuering av samtliga hyresgäster - sexton åt gången - till bostadsmoduler på en närliggande campingplats under minst 18 månader framöver och en hittills okänd summa för eventuella väggsaneringar. Totalt kan saneringen och andra merkostnader kosta SBC runt 160 miljoner kronor.

- Jag är överraskad, det här ska bara inte få hända. Men man har för första gången haft en ny, delad entreprenad i stället för totalentreprenad för att lättare finna underentreprenörer på en överhettad byggmarknad i Stockholm. Projektledningen, som brustit i kontrollrutiner och kommunikation, var dessutom för liten och fel, säger Håkan Siggelin.

SBC har erbjudit återköp vilket ett tiotal familjer hittills visat intresse för. De har tre månader på sig att bestämma om de vill bo kvar. SBC diskuterar samtidigt med bostadsrättsföreningens styrelse om olika slags kompensationspaket.

- Bostadsrättsinnehavarna ska inte drabbas ekonomiskt av byggslarvet, försäkrar Håkan Siggelin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.