Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 22:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/omfattande-it-problem-pa-stockholms-skolor/

STHLM

Omfattande it-problem på Stockholms skolor

Hundratals datorer fungerar inte på Stockholms stads skolor. Foto: Jessica Gow/TT

Hundratals datorer på Stockholms skolor har slutat fungera efter ett tekniskt haveri som började på onsdagen. Antalet drabbade datorer har sedan dess ökat snabbt och ärendet har nu högsta prioritetsnivå av supporten.

Vid lunchtid på onsdagen kom de första ärendena in om datorer på Stockholms stads skolor som inte fungerar. Under torsdagen ökade problemet till att omfatta 650 ärenden. Vid lunchtid på fredagen hade antalet drabbade datorer ökat till 750. 

– Det verkar fortsätta. Trenden är ju stigande så här långt, säger Tomas Zirn, kommunikatör vid Stockholms stad. 

I ett mejl till DN beskriver stadsledningskontoret hur problemet har att göra med en felaktig drivrutin som har installerats automatiskt på datorerna.

”På en specifik datormodell gjorde den felaktiga drivrutinen att datorerna inte fungerade efter omstart. Dessa datorer behöver nu behöver installeras om. Det stödet ges i de allra flesta fall av skolans it-personal, men även via Service Desk”, står det i mejlsvaret. 

Leverantören Fujitsu arbetar nu för att återställa den gamla drivrutinen. Ärendet är enligt stadsledningskontoret högt prioriterat. 

”Supporten för skolornas datorer har eskalerat ärendet till högsta prioritetsnivå. I ett första steg kommer 100 USB-stickor att levereras till de verksamheter som har störst behov av ominstallationer.”

Någon prognos för när problemen ska vara avhjälpta finns inte i nuläget. 

”Påverkan på verksamheten blir att den användare som berörs av problemet inte kan använda sin dator innan problemet är åtgärdat”, skriver stadsledningskontoret.

Patrik Söderström är gymnasielärare och biträdande kommunombud på Lärarnas riksförbund i Stockholm. Han säger att problemen har drabbat flera av hans elever.

– Jag har elever i ettan som inte fått sina datorer eller paddor än. Det finns också elever som inte kan låsa upp sina konton.

Enligt Patrik Söderström har de krånglande datorerna också ställt till med besvär för personal som bland annat inte kunnat skriva ut skolmaterial eller kommunicera med elever digitalt.

– Om du inte kan delge ett arbetsmaterial digitalt och inte heller kan skriva ut det så blir det riktigt svårt att genomföra en lektion, säger Patrik Söderström.

Han berättar att hans skola dragits med olika former av datorrelaterade problem sedan i våras och att det fått stora konsekvenser.

– Jag har faktiskt medlemmar som mått så dåligt så att de sjukskrivit sig och gått hem. Det är en sak för dem som jobbat i 20 år, som vet hur man hanterar oförutsedda saker. Men om man är nyutexaminerad och inte har några möjligheter att göra sitt jobb så leder det till att folk mår dåligt, säger han. 

DN har sökt Stockholms stads it-chef Johanna Engman som låter hälsa att hon inte hinner svara på några frågor. Anledningen är enligt Tomas Zirn att hon hanterar ett annat it-problem i Stockholms skolor: den hårt kritiserade Skolplattformen.

I flera artiklar har DN rapporterat om Skolplattformen, som lanserades i augusti förra året. Systemet har efter fem års utveckling inför lanseringen kostat cirka 650 miljoner kronor och beräknades tidigare i år bli betydligt dyrare än först beräknat.

Delar av Skolplattformen stängdes sedan ner i augusti i år sedan det hade upptäckts en säkerhetslucka som gjorde att både omdömen och personuppgifter blev tillgängliga för obehöriga.