Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Omkomne skridskoåkarens dödsorsak ska utredas

Försvarmakten använde sig av HMS ”Trossö” när rännan bröts mellan Muskö och Berga. Enligt ortsbor kunde förbindelsen mellan de båda försvarsanläggningarna ha upprätthållits via öppet vatten, i stället för att isen bröts. (Arkivbild från 2014)
Försvarmakten använde sig av HMS ”Trossö” när rännan bröts mellan Muskö och Berga. Enligt ortsbor kunde förbindelsen mellan de båda försvarsanläggningarna ha upprätthållits via öppet vatten, i stället för att isen bröts. (Arkivbild från 2014) Foto: Fredrik Sandberg / TT

En dödsorsaksutredning ska utföras i fallet med den skridskoåkare som på tisdagsmorgonen påträffades död i en isränna nära Muskö i Stockholms skärgård. Dessutom uppger polisen för Expressen på nätet att uppgiften om att Försvarsmakten inte i förväg informerat om att rännan skulle brytas ska undersökas.

Det var på onsdagskvällen som tidningen gick ut med uppgifter om att Försvarsmaktens brytning av rännan på måndagsmorgonen skett på ett regelvidrigt sätt.

Den omkomne, en man i 70-årsåldern som beskrivs som van långfärdsskridskoåkare, hade inte information om brytningen. Det i kombination med tät dimma i området och vatten på isen kan förklara varför mannen, som lämnade Söderby brygga på måndagsförmiddagen, efter några timmars åkning hamnade i det iskalla vattnet – troligen såg han inte rännan förrän det var för sent.

Efter att ha saknats av anhöriga drogs en omfattande sökinsats för att finna mannen igång på måndagskvällen. Kort före klockan 8 på tisdagsmorgonen hittades han, liggande livlös i rännan.

Enligt uppgifter till DN rådde förstämning bland flera deltagare i räddningsinsatsen, då man insåg att den uteblivna förvarningen om brytningen av rännan utgör en stor del av förklaringen till varför mannen dog.

Försvarsmakten har gått ut och beklagat att förvarningen uteblev. Informationen kom ut flera timmar efter brytningen, som utfördes med marinens fartyg HMS ”Trossö”.

Rättsexperten och samhällsdebattören Sven-Erik Alhem upprörs över fallet. Han framhåller, i samtal med Expressen, vikten av att en förundersökning om misstänkt brott skyndsamt inleds. En sådan kan gälla vållande till annans död och/eller grovt sjöfartsbrott. I så fall gäller det att hitta en individ som kan ställas till ansvar, enligt Alhem:

– Det är ju a och o att om inte riket befinner sig i krig så ska Försvarsmakten vidta alla åtgärder som är möjliga för att undvika att allmänheten råkar ut för missöden, säger han till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.