Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Omorganisation av psykiatrin skapar oro – patienter kan tvingas åka till flera kliniker

Foto: Hilda Arneback

Delar av Stockholms psykiatri har nyss genomgått en omorganisation. Såväl personal som patienter oroas av förändringarna.

– Jag är orolig för att de mest sjuka patienterna faller mellan stolarna och att suicidantalet kommer öka, säger en läkare.

En del av Stockholms läns sjukvårdsområde – Psykiatri södra – med inriktning på specialistvård, har genomfört en omorganisation.

Öppenvårdsmottagningarna har tidigare haft en mer allmänpsykiatrisk inriktning och patienterna har gått till den mottagning som geografiskt legat närmast där de bor. Men nu kommer patienten i stället att tillhöra den mottagning som behandlar huvuddiagnosen. Därmed kan vissa patienter med flera diagnoser få åka till olika mottagningar för att få behandling för respektive diagnos.

Foto: Yanan LiEnligt verksamhetschefen Samia Boukter Gustafsson blir mottagningarna nu mer specialiserade och diagnosspecifika.

– Alla andra verksamheter har specialistmottagningar, det är bara Psykiatri södra som jobbat i gamla spår och det är inte optimalt längre. Verksamheten behöver förnyas vilket är en jobbig process, men vi gör det som behövs och specialistkompetens är nödvändigt.

Psykiatri södras öppenvårdsmottagningar har nu delats in i fem diagnosgrupper: psykossjukdomar, affektiva sjukdomar, ångestsyndrom, personlighetssyndrom samt neuropsykiatriska funktionshinder.

Dessa kommer att behandlas på öppenvårdsmottagningar på Södermalm, Gubbängen, Hagsätra, Globen och Enskede och mottagningarna kommer att ha en huvudinriktning. Har då patienten mer än en diagnos kan personen få åka till flera av dessa mottagningar.

Både personal och patienter som DN pratat med är oroliga för omorganisationen. En av dem är multidiagnostiserade patienten Anna, som fått olika besked om var hon ska tillhöra.

– Först skulle jag tillhöra ett ställe och en kort tid efter fick jag ett nytt brev med en ny mottagning. När jag ringde för att reda ut var jag skulle skyllde personalen på att det var så snurrigt med omorganisationen och sa att jag själv fick kontakta mottagningarna för att reda ut var jag skulle tillhöra, säger Anna, som egentligen heter något annat.

I dagsläget vet Anna därför inte med säkerhet vilken huvudmottagning hon kommer tillhöra i slutändan och om hon dessutom kommer att få åka till flera mottagningar då hon har flera diagnoser.

Hon förklarar att hon är oerhört känslig för förändringar och hon tror att omorganisationen kan drabba många patienter negativt.

– Det verkar som att jag kan behöva åka till olika ställen, vilket man inte orkar om man mår dåligt. Det är även påfrestande att åka kommunalt och vara ute bland folk och jag tror därför att flera patienter kommer ställa in sina möten då de inte orkar flänga runt.

Foto: Hilda ArnebackEn av mottagningarna för psykossjukdomar kommer att ligga på Lingvägen 127 i Gubbängen. Foto: Hilda Arneback

En läkare inom Psykiatri södra som DN har pratat med, och som vill vara anonym, är rädd för att patienter kan komma att fara illa.

– Jag är orolig för att de mest sjuka patienterna faller mellan stolarna och att suicidantalet därmed ökar. Jag är också rädd för att man inte kommer att se till patienternas bästa eller behov.

Läkaren menar att tanken med en mer specialiserad vård kan vara god men att omorganisationen mer känns som en nedskärning.

– Jag har en stark känsla av att det saknas resurser och det händer nya saker varje dag, vilket skapar stor förvirring hos patienterna. Det känns som att det är mycket kvar att göra och att man inte tänkt igenom och förstått vilka behov som verkligen finns bland patienterna.

Jag är rädd för att man inte kommer se till patienternas bästa eller behov.

Enligt verksamhetschefen Samia Boukter Gustafsson har omorganisationen varit planerad sedan länge och har därför inget med bristande resurser eller nedskärningar att göra. Hon säger att patienterna kommer att få den hjälp de behöver och att merparten av patienternas behandling kommer att kunna tillhandahållas på en av mottagningarna.

– Huvudkontakten blir på den mottagning där man har sin huvuddiagnos, men behöver man extra resurser för någon problematik som finns på en annan mottagning så kommer det konsulteras med respektive mottagning för att se vad man kan göra.

Den största förändringen menar Samia Boukter Gustafsson blir för patienter med neuropsykiatriska sjukdomar som fått en mottagning i Hagsätra.

– Avstånden blir längre för vissa patienter men utifrån dialog med brukarföreningen så anser både brukare och deras anhöriga att kompetens och vad man får ut av vården är viktigare än avståndet.

Foto: Hilda Arneback”Det verkar som att jag kan behöva åka till olika ställen”, säger Anna, som egentligen heter något annat. Foto: Hilda Arneback

För patienter som ändå upplever det jobbigt att ta sig till mottagningarna säger hon att man får arbeta med individuella lösningar.

På frågan hur hon ställer sig till oron över att suicidantalen kan öka blir svaret att det gjorts en risk- och konsekvensanalys som visar på att risken finns, men att det utarbetats en handlingsplan för att undvika detta.

– Vi måste jobba aktivt för att undvika det genom att vara tillgängliga, ge kontinuitet i behandlandet och ha en aktiv kontakt med patienten så att denne känner trygghet och vet att det finns en behandlare eller läkare som har ansvarar för dem.

Porträttfoto i text: Yanan Li

Fakta.Omorganisationen

 • Psykiatri södras områdesansvar är Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck och Södermalm.
 • Totalt påverkas drygt 7.000 patienter och 600 ur personalen av omorganisationen.
 • I den nya organisationen kommer specialiseringen att öka inom tre sektioner: psykosvård, mottagning och heldygnsvård, allmänpsykiatrisk heldygnsvård och mottagning för äldrepsykiatri och allmänpsykiatrisk öppenvård.
 • Det kommer även finnas en mottagning för unga vuxna, 18–24 år, vid Globen, en jour- bedömnings- och konsultationsenhet samt en äldrepsykiatrisk vårdavdelning.
 • I stället för tre mobila team kommer det finnas två team för patienter med psykosdiagnoser. Patienter med övriga diagnoser ska i stället ha kontakt med jour- och konsultverksamheten.
 • Psykiatri norra, nordväst och sydväst har genomfört eller har påbörjat liknande omorganiseringar mot mer specialiserade mottagningar.

Källa: Psykiatri södra, Stockholms läns landsting

Fakta.Här ligger de olika specialistmottagningarna

 • Psykossjukdomar:
  Södermalm, Tideliusgatan 30
  Gubbängen, Lingvägen 125
 • Affektiva sjukdomar:
  Globen, Arenavägen 33
  Södermalm, Tideliusgatan 26
 • Ångestsyndrom:
  Södermalm, Tideliusgatan 26
 • Neuropsykiatriska funktionshinder:
  Hagsätra, Hagsätra torg 13
 • Personlighetssyndrom:
  Enskede, Gamla Dalarövägen 48
 • Unga vuxna:
  Globen, Arenavägen 33
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.