Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/omsattningen-for-stockholms-restauranger-rasade-med-70-procent/

STHLM

Omsättningen för Stockholms restauranger rasade med 70 procent 

Läget är dystert för Stockholms restaurangbransch.
Läget är dystert för Stockholms restaurangbransch. Foto: Magnus Hallgren

Pandemin har slagit hårt mot Stockholms restauranger. Nya siffror visar att omsättningen rasade med 70 procent under första veckan 2021 jämfört med samma vecka 2020.

DN Text

Under coronapandemin har flera åtgärder vidtagits inom restaurang- och krogbranschen. I december kom de hårdaste hittills med bland annat förbud för alkoholförsäljning efter klockan 20 och ett maxantal på fyra personer vid varje bord.

Detta, och att allt fler undviker att gå ut under den pågående pandemin, har slagit hårt mot Stockholms krogar och restauranger, rapporterar tidningen Mitt i. Färska siffror från Stockholms handelskammare, som i sin tur har hämtat dem från databasen Caspeco, visar att omsättningen på 170 utvalda restauranger i länet i genomsnitt föll med 70 procent under första veckan 2021 jämfört med samma vecka året tidigare.

Arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C) har tidigare i DN uttryckt oro för branschen.

– De kommer helt enkelt inte att klara mer nu. Det här är det som kan få många av de här företagen att gå i konkurs, sa hon då.

– Jag är extra orolig för vad som kommer att hända med arbetsmarknaden i Stockholm om restaurangbranschen nu helt enkelt går under. Det är för väldigt många där första jobbet finns, det är den första vägen in på arbetsmarknaden, det är för många ungdomar och studenter extraknäcket, det är för många nyanlända första jobbet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt