Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Omstridd kirurg får lämna KI

Foto: Bertil Ericson/TT

Den kirurg som opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter, varav de flesta har dött, får sparken. ”Jag kan inte se att han kan vara kvar”, säger KI:s rektor Anders Hamsten på Karolinska Institutet (KI) till Dagens Medicin. Samtidigt tillsätter KI en haverikommission kring händelsen.

KI-ledningen har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen Paolo Macchiarini. Men efter SVT:s granskning av kirurgen har KI sagt att en tidigare utredning om forskningsfusk kan återupptas. Det är framför allt uppgifterna om operationer i ryska Krasnodar som fått rektor Anders Hamsten att reagera.

Nu säger Hamsten att kirurgen inte kan vara kvar eftersom KI ”totalt har missbedömt den kliniska studien i Krasnodar”. På Dagens Medicins fråga om vad detta innebär konkret svarar Hamsten:

– Det har vi inte bestämt men det innebär definitivt att hans tidsbegränsade anställning inte kommer att förlängas. Om, vilket är sannolikt, vi landar i det beslutet.

Hamsten understryker att Paolo Macchiarini, som i nuläget har ett ettårigt forskarkontrakt, först måste höras.

Enligt SVT har totalt åtta patienter fått konstgjorda luftstrupar inopererade. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011–2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men i sitt beslut i augusti i fjol så valde KI-ledningen att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen.

De läkare på Karolinska universitetssjukhuset som anmälde Paolo Macchiarini för felaktigheter i hans vetenskapliga artiklar om operationerna hotades med skriftlig varning av sjukhuset, framgår av dokumentären.

I början av januari uppgav den amerikanska tidskriften Vanity Fair att forskaren har lämnat felaktiga uppgifter i sitt cv i samband med att han anställdes av KI 2010. Macchiarini ska bland annat ha påstått att han var president Obamas personliga läkare och har en nära relation med påven.

Även dessa anklagelser undersöks av institutet.

Den kritiserade kirurgen vill inte bemöta uttalandena från KI:s rektor Anders Hamsten, med argumentet att han först vill få informationen från Hamsten själv.

– Han kan säga vad han vill, jag kommer inte att kommentera detta, säger Paolo Macchiarini  till TT.

De omstridda ingreppen

  • Vid kirurgens kontroversiella ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patientens benmärg.
  • Trots att experter har hävdat att det är omöjligt att skapa luftstrupar på konstgjord väg så prövades ingreppen och forskningen kring dem aldrig etiskt.
  • När detta blev känt polisanmälde Läkemedelsverket forskningen och nu pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
  • Karolinska institutet har hävdat att några tillstånd aldrig behövdes, eftersom ingreppen var att betrakta som sjukvård, inte som forskning.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.