Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Omstritt Nobelhus kan klubbas igenom

Trots att en rad tunga remissinstanser säger nej – nu tänker politikerna klubba igenom Nobelcentret på Blasieholmen.

– Jag vet att en stor majoritet i kommunfullmäktige stöder detta, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Den 10 mars väntas politikerna i exploateringsnämnden säga ja till bygget, veckan därpå behandlas det i stadsbyggnadsnämnden. Det slutliga beslutet tas i kommunfullmäktige.

Stockholms stad räknar med en invigning tidigast till Nobeldagen den 10 december 2019, men bedömer det som mycket sannolikt att tidplanen förskjuts på grund av överklaganden.

Nobelhuset är omstritt. Länsstyrelsen var kritisk i sitt första remissyttrande och menade att den dominanta byggnadens avtryck i en känslig miljö var ett problem. Men nu, sedan byggnaden krympts och bland annat blivit tre meter lägre, hotar Länsstyrelsen inte längre med att upphäva detaljplanen. ”Den kommer fortfarande att ha en stark roll i stadslandskapet, men kan accepteras från riksintressesynpunkt”, skriver Länsstyrelsen.

Flera andra remissinstanser har inte ändrat sig. Skönhetsrådet avstyrker förslaget och menar att huset skadar ett av Stockholms känsligaste stadssammanhang. Stadsmuseet avstyrker förslaget med hänvisning till dess negativa påverkan på kulturhistoriskt värdefulla miljöer och bebyggelse.

Riksantikvarieämbetet menar att förslaget inte har bearbetats tillräckligt avseende byggnadshöjd. Höjd, volym och placering medför att Nationalmuseums ställning som överordnad solitär i stadslandskapet försvagas, anser de. Statens fastighetsverk avstyrker, även det bearbetade förslaget har en alltför stor inverkan på kulturmiljön på och kring Blasieholmen, menar de.

Även en mängd intresseorganisationer och privatpersoner är negativa till bygget.

Bryr ni er inte om kritiken?

– Det är många som är kritiska, både till placeringen och till att huset är för stort. Det är ofrånkomligt, självklart kommer platsen att vara omstridd. Men stockholmarna kommer att bli stolta över bygganden och få stor glädje av den. Det kommer att bli fantastiskt, säger Jan Valeskog.

Att Länsstyrelsen säger ja till det omarbetade planförslaget är avgörande.

– Annars hade det varit problem, säger Jan Valeskog.

Stadens kostnad för projektet beräknas till 217 miljoner kronor. Nobelstiftelsen hyr marken med tomträtt.

De största utgifterna för staden bedöms vara investeringar i allmän plats, arkeologiska undersökningar, kostnader för att flytta en befintlig accessväg till tunnelbanan samt ersättning till Stockholms Hamnar för Tullhuset. Men tjänstemännen bedömer att Nobelcentret långsiktigt kommer att få positiva samhällsekonomiska effekter.

– Platsen har varit, en bakgård är att ta i, men inte någon trevlig och tillgänglig plats. Jag är övertygad om att Nobelcentret blir en turistmagnet, vi räknar med 600.000 besök om året, säger Jan Valeskog.

Kostnaderna för att ställa i ordning den allmänna, öppna platsen i anslutning till centret – som planeras vara klar först 2025 – hade staden haft ändå, menar han.

– Det jag är orolig för är att de arkeologiska utgrävningarna kan dra i väg i tid och kostnader, säger Jan Valeskog.

Området på Blasieholmen har använts för varvs- och hamnverksamhet sedan 1500-talet och i närheten skall även platsen för Vasaskeppets varv finnas.

Tullhuset från 1876 ska rivas, staden hittar ingen ny placering för det. De två varumagasin från 1910 kan eventuellt flyttas till Beckholmen, staden för en diskussion om det med Kungliga Djurgårdsförvaltningen,

Högt. Knappt 32 meter

Nobelcentret uppförs i sex våningar. Byggnaden är 31,8 meter hög, 65 meter lång och 38 meter bred.

Här planeras utställningar, skolprogram, vetenskapliga aktiviteter och möten, samt restaurang och café. På Nobeldagen finns möjlighet att hålla prisutdelningen i huset.

Stockholms stad har tidigare lovat att öka sitt stöd till Nobelstiftelsen från 10 till 20 miljoner kronor per år.

Mer om Nobelhuset

• Manifestation mot nya Nobelcentret
Hundratals protesterande trotsade decemberkylan och slöt på torsdagen upp för en manifestation mot planerna på att bygga Nobelcenter på Blaiseholmen.

• Efter kritiken – nu ska Nobelhuset ritas om
Nobelhuset på Blasieholmen kommer troligen att bantas så att det gyllene husets volym inte upprör så många. Arkitekterna ritar över sommaren på ett mindre hus där det som inte behövs för verksamheten kring Nobelprisen krymps. Ett knep är att förmå Stockholms stad att gå med på att det stora garaget utgår.

• ”Behöver Nobelstiftelsen nya huset på Blasieholmen?”
Förtäckt stöd? Det verkar inte rimligt att Nobelstiftelsen skulle ha nytta av ett så stort hus som det planerade Nobelcenter. Skälet till bygget måste vara ett annat. Kanske är tanken att huset så småningom ska säljas för att stötta stiftelsens sviktande ekonomi, skriver Mats Persson, ledamot i kommittén för Ekonomipriset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.