Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/operation-rimfrost-kan-riktas-mot-stockholm-nar-bombdaden-minskar-i-skane/

STHLM

Operation Rimfrost kan riktas mot Stockholm när bombdåden minskar i Skåne

En mängd fönster krossades i en explosion vid ett flerfamiljshus i Husby under natten mot tisdagen.
En mängd fönster krossades i en explosion vid ett flerfamiljshus i Husby under natten mot tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sprängdåden har minskat i Skåne. 

Det uppger polisen – som inte utesluter att den nationella insatsen Operation Rimfrosts fokus kan komma att riktas om mot Stockholm.  

– Vi följer brottsutvecklingen i syd och väger det mot behovet i andra regioner, säger Linda Staaf, biträdande nationell kommenderingschef för operationen.

En person fördes till sjukhus efter explosioner vid två flerfamiljshus i Husby och Kista i nordvästra Stockholm natten mot tisdagen. 

Sprängdåden har ökat kraftigt runt om i landet. Förra året gjordes 257 anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, vilket kan jämföras med 162 anmälningar 2018. 

I höstas sjösatte polisen Operation Rimfrost i polisregion syd, med mål att bland annat minska gängrelaterade sprängningar. Enligt Linda Staaf har sprängdåden minskat i syd sedan insatsen inleddes. Hon är försiktig med att uttala sig om orsaken, men säger att de har dragit två lärdomar.

– Vi har lärt oss att fler poliser gör skillnad samtidigt som vi går mer och mer mot en underrättelsestyrd verksamhet.  

Sprängdåden karaktäriseras rent generellt av en stor hänsynslöshet.

– Det finns en likgiltighet för alla andra som drabbas. 

Den gemensamma nämnaren är att sprängningarna i huvudsak handlar om att hota, skrämma och utpressa. I de fall där gärningsmännen har för avsikt att döda tar de i stället till skjutvapen. I huvudsak ligger kriminella gäng bakom dåden – i botten finns ofta narkotikaaffärer som utmynnar i konflikter och hämndaktioner. Men det finns även ensamagerande gärningsmän som använder sig av sprängningar som metod vid svartsjukedraman.

Linda Staaf menar att polisen har en god underrättelsebild över vilka kriminella aktörer som ligger bakom dåden, men säger att det är något annat att leda en sak i bevis. Många är anstiftare och låter någon annan utföra dåden.

– Det är rena springpojkar som detonerar de här sprängningarna. 

Parallellt med att få personerna dömda för sprängningar jobbar polisen på att få dem fällda för andra brott.

– Det handlar mycket om att de här individerna inte ska finnas ute bland allmänheten. 

För några år sedan var det vanligast att gärningsmännen använde sig av handgranater, men numera rör det sig mest om hemmagjorda bomber med krut eller dynamit.

Tidigare i januari detonerade en sprängladdning på Östermalm i Stockholm. Ingen person kom till skada vid tillfället men spåren efter explosionen blev stora.
Tidigare i januari detonerade en sprängladdning på Östermalm i Stockholm. Ingen person kom till skada vid tillfället men spåren efter explosionen blev stora. Foto: Mickan Palmqvist

Frågan är om sprängdåden kommer att fortsätta att öka. 

– Vi arbetar för att stoppa den här utvecklingen. På kort sikt är en polisiär resursförstärkning väldigt viktigt, vi har sett att den i syd har gjort skillnad. Men långsiktigt kommer det att fortsätta om vi inte kommer till rätta med varför den här kriminaliteten uppstår, det handlar om socioekonomiska faktorer som skolan och segregationen. 

Linda Staaf utesluter inte att Operation Rimfrost kan komma att fokusera om på region Stockholm.

– Vi tittar hela tiden på och gör en bedömning om det behövs nationell förstärkning i andra regioner i landet. Vi följer brottsutvecklingen i syd och väger det mot behovet i andra regioner, men just nu är behovet i syd störst. 

Går det att skydda sig mot sprängdåd som privatperson?

– Risken för att råka ut för en sådan här händelse är inte särskilt hög, även om man inte ska förringa de dåd som varit. Det man kan göra är att visa civilkurage, ser och hör man saker kan man tipsa polisen – det kan vara en jätteviktig pusselbit för oss.

Läs mer 

Explosioner i två bostadshus i Stockholm i natt

Polisen om sprängningarna: Så långt över gränsen man kan komma

Boende om explosionerna i Stockholm: ”Totalförstört – allt blev blankt”