Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oppning-av-padelcenter-i-stockholmsmassan-skjuts-upp/

STHLM

Öppning av padelcenter i Stockholmsmässan skjuts upp

”Att inte ha skidspår och isar öppna för barn och unga samtidigt som det öppnar ett nytt padelcenter, det skickar fel signaler”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
”Att inte ha skidspår och isar öppna för barn och unga samtidigt som det öppnar ett nytt padelcenter, det skickar fel signaler”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Under julhelgerna har det varit högt tryck på padelbanorna i Globen – som ägs av Stockholms stad. Detta samtidigt som staden ställt in alla aktiviteter för barn och ungdomar. Nu skjuts öppnandet av det nya padelcentret i Stockholmsmässan, som förvärvats av staden, upp.

– Stadsledningen har fört en dialog med mässans ledning där vi påtalat olämpligheten i att öppna nu, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Under julledigheten har det varit högt tryck på padelbanorna i Globen, som ägs av Stockholms stad genom SGA Fastigheter. Verksamheten drivs av en privat aktör och banorna är nästintill fullbokade till och med slutet av januari.

Detta samtidigt som Stockholms stad stängt ner alla aktiviteter för barn och unga. Stängningen omfattar enligt beslutet ”stadens simhallar och övriga idrottsanläggningar för all organiserad verksamhet”.

På fredagen skulle ett nytt padelcenter slå upp dörrarna i Stockholmsmässan, alla tider är redan fullbokade. I ett pressmeddelande som gick ut på onsdagen om padelcentrets öppnande uppgav Christian Clemens, vd för Stockholmsmässan, att anläggningen blir en av de större i Stockholm och att ”satsningen är ett samarbete mellan Padel United och mässan”.

– Satsningen på padelbanor är i linje med mässans arbete med att ställa om verksamheten och fylla våra lokaler med bra och säkra aktiviteter fram tills dess att vi kan öppna upp och börja arrangera mässor och större möten i vår anläggning. Vi är glada över samarbetet med Padel United och vi ser fram emot att utmana dem i en padelturnering, sade Christian Clements i pressmeddelandet.

Men nu skjuts öppnandet på framtiden.

– Jag visste att det skulle ske en omställning till padelverksamhet, men jag visste inte att det skulle ske just nu. Det kommunicerades i ett pressmeddelande och vi var flera som reagerade på den nyheten, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), som också är styrelseordförande för Stockholmsmässan.

– Vi har haft en dialog med mässans ledning under förmiddagen och det är tydligt att de inte kommer bedriva någon padelverksamhet nu. Det handlar om signalvärde, att inte ha skidspår och isar öppna för barn och unga samtidigt som det öppnar ett nytt padelcenter, det skickar fel signaler.

När det kommer till Globen är situationen annorlunda, enligt König Jerlmyr, eftersom staden endast äger fastigheten och inte står för driften.

– Det är svårt att gå in och reglera de aktörer som hyr in sig i våra lokaler. Mässan har vi tydligare möjlighet att kunna styra, säger Anna König Jerlmyr.

”Vi jobbar hårt just nu för att kunna öppna upp möjligheten till idrott för barn och unga”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.
”Vi jobbar hårt just nu för att kunna öppna upp möjligheten till idrott för barn och unga”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr. Foto: Magnus Hallgren

På fredag kommer kommunerna i regionen att ha ett möte för att diskutera möjligheten att öppna upp stadens verksamheter.

– Vi jobbar hårt just nu för att kunna öppna upp möjligheten till idrott för barn och unga. Läget i vården har förbättrats, är betydligt mer stabilt och vi kommer att diskutera detta i morgon och återkomma med nya besked, säger finansborgarrådet på torsdagen.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund uppger för DN att hon inte visste att det skulle öppna ett padelcenter i Stockholmsmässan, förrän på onsdagskvällen.

– Jag ska vara helt ärlig med dig, jag hade faktiskt missat att man skulle öppna en ny padelverksamhet. Sedan är det inte olagligt att starta nya idrottsverksamheter. Det är en privat verksamhet. Och de ska såklart följa de restriktioner som finns och följa pandemilagen, säger Karin Ernlund.

– Jag välkomnar padel på Älvsjömässan, men det är inte ett bra läge just nu, med högt belastad sjukvård och kommunala verksamheter stängda.

Det råder högt tryck på padelbanorna i Globen.
Det råder högt tryck på padelbanorna i Globen. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Globens padelbanor har hållit öppet under hela den här tiden. Hur ser du på det?

– Det bedrivs i stadens lokaler och jag kan inte stänga den idrottsverksamhet som bedrivs på Globen av en privat aktör lika lite som jag kan stänga en restaurang som hyr in sig i våra lokaler, säger idrottsborgarrådet och tillägger:

– Det är klart att man kan ifrågasätta om vi skulle ha agerat på det också, vi har diskuterat frågan men landat i att precis som vi inte kan stänga privata gym som hyr in sig i stadens lokaler, lika lite kan vi förbjuda den privata aktörer att ha padel i Globen. Men vi förutsätter att man följer alla regler och riktlinjer.

Hur ser du på att man kan betala för att idrotta i fastigheter som ägs av staden samtidigt som barn och ungdomars aktiviteter pausats?

– Det är fortfarande så att regeringen har ombett kommunerna att stänga sina anläggningar, därför att man har kunnat göra det, men inte kunnat ålägga privata aktörer att stänga eller begränsa sina verksamheter, säger Karin Ernlund.

– Och nu hoppas jag att det kommer förordningar och direktiv från statliga myndigheter som gör att man hanterar de privata idrottsanläggningar på samma sätt som de kommunala, för barn och ungdomar har fått betala hela priset för de här nya restriktionerna. Och det handlar om att regeringen har varit så senfärdiga i att få pandeimlagen på plats. Man har varit så illa tvungen att begränsa de kommunala anläggningarna för att man inte kunnat begränsa de privata.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt