Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Oppositionen: Satsningarna täcker inte underskotten

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Other: Magnus Hallgren

De borgerliga oppositionen i stadshuset imponeras inte av den rödgröna budgeten. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tycker inte att satsningarna är värda namnet medan KD ser satsningar på ”vänstervriden politik”.

När den rödgröna majoriteten lägger fram sin budget i stadshuset, är resultatet magert. Det tycker oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

– Magert är en bra sammanfattning. Det är generellt små ökningar, säger Lotta Edholm.

Hon efterlyser fler satsningar för att motverka kriminalitet och otrygghet.

– Det verkar inte som man tar tryggheten på allvar. Otryggheten ökar i alla stadsdelar, och framför allt i ytterstaden. Då räcker det inte med att medborgarna får vara med och påverka var det ska vara papperskorgar. Kommunen måste sätta in åtgärder anställa ordningsvakter och sätta upp kameror, framför allt i ytterstaden - men jag ser inte en enda konkret åtgärd, säger Lotta Edholm.

Hon pekar också på att tillskotten till skolan inte räcker långt, och får medhåll av Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

– Det som socialdemokraterna kallar satsningar är så små att de inte kan kallas satsningar. De räcker knappt till att täcka underskott. Det jag verkligen saknar är tydligare fokus och idéer för hur nyanlända ska komma i arbete, säger Anna König Jerlmyhr, som också pekar på att avgivna löften skjuts upp.

Det jag verkligen saknar är tydligare fokus och idéer för hur nyanlända ska komma i arbete.

– På bostadsområdet liknar det mest fem fel. Man har avgett ett antal löften som sedan skjuts upp eller inte blir av. Det är ett slags mañana-politik som förs, säger Anna König Jerlmyr.

Är det något du tycker är positivt?

– Ja, det är bra att det skjuts till pengar till socialtjänst och skola, även om det skulle ha gjorts tidigare.

KD och C tycker att den rödgrönrosa majoriteten gör felsatsningar. Centern anser att majoriteten strösslar skattebetalarnas pengar på tomma satsningar. Som ett exempel anger man de 200 miljoner kronor som anslås till en trygghetsfond.

– Vi kräver istället att kommunen tar sitt ansvar och går in med kommunala ordningsvakter för att akut råda bot på otryggheten. Dessutom föreslår vi en trygghetsjour dit handlare och andra kan vända sig när otrygga situationer uppstår. Vi föreslår också att minst 650 jobb flyttas från innerstad till ytterstad och att staden ska se till att inga butikslokaler står tomma i lokala centrum, säger gruppledaren Karin Ernlund.

Kristdemokraterna saknar viktiga satsningar på barn och äldre. Däremot, menar de, satsas stora summor pengar på vänstervriden symbolpolitik i form av så kallade ”demokratistöd” och ”MR-råd”.

Tyvärr finns ett glapp mellan vad väljarna anser vara de viktigaste frågorna och vad majoriteten fokuserar på.

– Tyvärr finns ett glapp mellan vad väljarna anser vara de viktigaste frågorna och vad majoriteten fokuserar på. Vi kristdemokrater vill se större satsningar på ökad trygghet, bättre integration och en bra äldreomsorg. Därutöver kan vi sänka skatten eftersom vi säger nej till en stor del av den rödgrönrosa majoritetens symbolpolitik, säger gruppledaren Erik Slottner.

Sverigedemokraternas gruppledare Dan Kareliusson säger att SD ännu inte hunnit sätta sig in i budgeten.

– Den bör ju analyseras. Men vi är skeptiska från början. Vi har ju följt de rödgrönas budgetar och vet att det inte är så mycket de har grepp om. De brukar bygga på lite realism, säger Dan Kareliusson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.