Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 00:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oppositionens-krav-for-att-fa-fler-att-vaccinera-sig-i-stockholms-utsatta-omraden-gor-som-uppsala/

STHLM

Oppositionens krav för att få fler att vaccinera sig i Stockholms utsatta områden: Gör som Uppsala

Trots upprepade insatser med informationskampanjer och strategiskt utplacerade vaccinbussar skiljer sig vaccinationsgraden stort i Stockholmsregionen.
Trots upprepade insatser med informationskampanjer och strategiskt utplacerade vaccinbussar skiljer sig vaccinationsgraden stort i Stockholmsregionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholms utsatta områden ligger fortfarande långt efter när det gäller vaccinering mot covid-19. Oppositionen kräver nu att regionen ska göra som Uppsala och skicka ut bokade tider. Samtidigt visar ett pilotprojekt från Fittja att få kommer när de kallas – av 1 000 inbokade kom 32 stycken.

Trots upprepade försök med informationskampanjer och strategiskt utplacerade vaccinbussar kvartstår problemet – vaccinationsgraden mot covid-19 skiljer sig stort åt mellan olika områden i Region Stockholm.

Botkyrka, Södertälje och flera av Stockholms stadsdelar som också återfinns på polisens lista över utsatta områden ligger långt efter mer välbärgade områden. Siffrorna är ett underbetyg för regionens vaccinationsarbete enligt oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

– Insatserna räcker inte till, vaccinationstäckningen är för ojämn, säger hon.

I grannregionen Uppsala är situationen en helt annan, med en jämnare vaccintäckning ligger man i toppskiktet över andel vaccinerade invånare. Förklaringen stavas kallelser, enligt Region Uppsalas vaccinsamordnare Margareta Öhrvall.

– Att vi från början kallade personer med två färdigbokade tider har lagt grunden till den vaccinationstäckning vi lyckats uppnå. Om en mamma eller mormor får en förbokad tid och går till vaccinationsmottagningen är chansen större att resten av familjen också tar sig dit, säger hon.

Region Uppsala har skickat ut kallelser, sms och fysiska brev till personer som inte vaccinerat sig, den personligt riktade informationen har haft en avgörande roll i den lyckade vaccineringen enligt Margareta Öhrvall.

– Vi har riktat oss direkt mot individer och budskapet har varit ”din dos väntar på dig”. Det handlar om handpåläggning i varje enskilt brev, vi har haft 25 personer som jobbat med detta, säger hon.

Oppositionen i Stockholm kräver nu att regionen följer Uppsalas framgångsrecept och skickar ut kallelser till ovaccinerade i områden där täckningen brister.

– När en grannregion som Uppsala har lyckats så mycket bättre finns det all anledning att testa den vägen även i Stockholm, det har vi tryckt på under hela vaccinationsinsatsen, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic.

Går det att skylla den ojämna vaccinationstäckningen på regionen när vaccinering mot covid-19 är frivillig?

– Det är självklart så att den enskilda individen har ett ansvar att vaccinera sig, men regionen måste ha en målsättning att lyckas bättre. De insatser som görs är inte tillräckliga, säger Aida Hadzialic.

”När en grannregion som Uppsala har lyckats så mycket bättre finns det all anledning att testa den vägen även i Stockholm”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).
”När en grannregion som Uppsala har lyckats så mycket bättre finns det all anledning att testa den vägen även i Stockholm”, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S). Foto: Jonas Lindkvist

Även Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i Region Stockholm, Jonas Lindberg, anser att regionen misslyckats med sin vaccinationskampanj.

– Den här regionen har under pandemin varit ett stort logistiskt haveri. Man har förlitat sig för mycket på upphandlade aktörer och systemet är inte slagkraftigt.

Han tror att den bristande vaccinationstäckningen i Stockholms förorter är en del av ett större strukturellt problem.

– Samhället har mer och mer dragit sig tillbaka från förorten. Tilliten till det offentliga har försämrats och man är dåliga på riktade insatser, säger han.

Förra veckan genomförde regionen ett pilotprojekt där man skickade ut kallelser till 1 000 ovaccinerade personer hemmahörande i Fittja, med tider inbokade under helgen. Av dessa tog sig endast 32 personer till den vaccinbuss som placerats i området.

– Nu har vi testat kallelser och det ska utvärderas, men det är inte säkert att det är rätt väg att gå, säger vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD).

”Att vårdcentralerna ringer upp personerna kan vara fördelaktigt, då kan man samtala och svara på frågor om vaccinationen”, säger vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD).
”Att vårdcentralerna ringer upp personerna kan vara fördelaktigt, då kan man samtala och svara på frågor om vaccinationen”, säger vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD). Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Att kalla människor till vaccinationsmottagningen nu när majoriteten är vaccinerade kräver enligt Regionen Stockholms jurister att personerna i fråga accepterat att kontaktas från regionen i appen ”Alltid öppet.

Men hade inte resultatet blivit annorlunda om ni gjort som Uppsala och kallat människor från början?

– Stockholm är ett större län med långt många fler som ska vaccineras, vi hade som målsättning att ha många vaccinationsmottagningar på många platser runt om i regionen. Hade vi börjat skicka ut kallelser till alla kanske vi hade förlorat tid och stått med uppbokade tider som inte gick åt, säger Désirée Pethrus.

Regionen har utöver pilotprojektet i Fittja gå vidare med en annan typ av uppsökande insats för att nå ovaccinerade, nu kontaktar 20 vårdcentraler i områden med låg vaccinationstäckning de patienter som ännu inte vaccinerat sig.

– Att vårdcentralerna ringer upp personerna kan vara fördelaktigt, då kan man samtala och svara på frågor om vaccinationen, säger hon.

Läs mer:

Unga i utsatta områden först ut att erbjudas vaccin i skolan

Ovaccinerad hemtjänstpersonal i Stockholm ska få andra arbetsuppgifter

Glappet i Stockholms vaccinationstäckning fortsätter att öka

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt