Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ordningsvakter utbildas om terrordåd

Other: Anna-Lena Mattsson

Ordningsvakter som arbetar i Storstockholms lokaltrafik (SL) utbildas nu i hur de ska agera vid ett terrorattentat.

– Ordningsvakterna är många och de är ofta först på plats, de behöver stärkas i sin roll att hantera det här, och veta hur de ska agera, säger Tomas Koppelman Hellgren som håller i utbildningen vid Stockholmspolisen.

Initiativet från SL kommer efter erfarenheterna av dådet på Drottninggatan i april i fjol.

Det behövs verktyg och kunskaper om hur ett framtida dåd kan se ut för ordningsvakter i bland annat tunnelbanan i Stockholm, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande för SL.

Läs mer: Nätverket bakom Akilov tros ha sitt ursprung i Tadzjikistan

– Våra erfarenheter kopplade till terrordådet i april visar på att även vi behöver ta ansvar för den här typen av utbildningar.

I utbildningen, som liknar den som ordningspoliserna i Stockholm får, övar ordningsvakterna bland annat på hur olika terrorsituationer kan se ut, hur man bäst spärrar av områden och hur samarbetet med blåljuspersonal ska utformas.

Men Kristoffer Tamsons är noga med att påpeka att en ordningsvakt aldrig får ersätta en polis, utan alltid är ett komplement till blåljuspersonal.

– De ska inte utföra någon annans arbete.

Läs mer: Terrordådet på Drottninggatan – det hände den 7 april 2017

Hittills har 250 av SL:s 350 anlitade ordningsvakter genomfört utbildningen.

Läs mer: Åtgärder som har vidtagits efter terrordådet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.