Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Orimligt att personalen ska behöva prioritera”

Situationen på Karolinska universitetssjukhuset med stängda vårdplatser för barn och ökad personalomsättning, väcker reaktioner från politiskt håll.

– Det är orimligt att personalen ska behöva prioritera mellan två sjuka patienter, säger Erika Ullberg (S).

DN har beskrivit vårdplatsbristen inom barnintensivvården på Nya Karolinska som påverkar vårdplatssituationen för de allra sjukaste barnen i hela landet. I stället för fler vårdplatser som utlovats till Nya Karolinska, har det blivit färre. Personalen vittnar öppet om svårigheter att bedriva barnsjukvård i det nya sjukhuset.

– Jag är fortsatt oroad över den dåliga planeringen av Nya Karolinska som påverkar inte minst barnen. Det är orimligt att personal ska behöva prioritera mellan två sjuka patienter för att det är brist på vårdplatser, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Siffror som DN begärt ut från Karolinska universitetssjukhuset visar på en ökad personalomsättning de senaste fem åren, bland sjuksköterskorna från 12,5 procent 2012 till 15,7 procent 2016. Även bland läkarna har personalomsättningen ökat det senaste året. Från 10,2 procent 2015 till 13,2 procent 2016.

Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande på Karolinska, är inte förvånad över personalflykten, som hon ser som en följd av den stora omorganisation som pågår samtidigt med sjukhusflytten. På sjukhuset införs en ny temaorienterad organisationsmodell medan klinikerna avskaffas.

– Många ser inte värdet för patienterna med omorganisationen och om man lägger till de praktiska svårigheter att arbeta på Nya Karolinska, så är det många som flyttar på sig, säger Yvonne Dellmark.

Hon tror att personalflykten kommer att tillta om inget görs.

– Ännu fler kommer att sluta när omorganisationen tar nästa steg och många av de medicinska specialiteterna slås sönder. Vi vill se att man tar den här frågan på allvar.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd, säger att han förvånas över sjukhusledningens uttalande i DN, om att allt är under kontroll.

– Jag antar att Melvin Samsoms är rättciterad när han säger att de har kontroll på situationen. Då undrar jag - vet de vad de gör? Och varför gör de inget konkret?

Vänsterpartiet föreslår att arbetstidsförkortning införs permanent i landstinget på akutmottagningar, intensivvårdsavdelningar och i andra verksamheter som har svårt att rekrytera personal.

– Det gör så ont i en att se att det är sjuka barn som drabbas. Vi har pratat i många år om personalrekryteringen - ändå har vi fler och fler stängda vårdplatser. Nu måste man ta ett politiskt ansvar, säger Håkan Jörnehed.

Även andra sjukhus har en ökad personalomsättning, bland annat Danderyds sjukhus, vilket DN berättat tidigare. Miljöpartiet efterlyser ett samlat grepp om personalfrågorna så att frågan lyfts från sjukhusledningarna till en högre nivå inom landstinget.

– Vi behöver en kriskommission med olika aktörer för att hitta lösningar och det måste göras tillsammans med personalen. Även de privata vårdgivarna måste få ett ökat ansvar. Behovet att göra något är akut, för att kunna öppna fler vårdplatser, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

Erika Ullberg ser också OPS-avtalet som ett hinder för att kunna bedriva verksamheten. Personal vittnar om svårigheter att få igenom förändringar i byggnaden. En orsak är avtalskonstruktionen, där Karolinska och landstinget hyr byggnaden fram till 2040. Det försvårar möjligheten att anpassa lokalerna utan byråkrati och extrakostnader.

– Man har valt en upphandlingsform som är både dyr och äventyrlig för patienterna. Det är helt oförsvarbart, säger Erika Ullberg.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som själv besökte barnintensiven i slutet av förra veckan, tror inte att avtalskonstruktionen är det främsta problemet.

– Jag talade med personalen och förstår deras frustration när saker ska genomföras och ingenting händer. Men nu uppfattar jag att det vidtas ett antal åtgärder, framför allt med att ta upp hål i väggen för att på så sätt skapa fler platser, och inte bara på intensiven, utan också på vårdavdelningarna, säger Irene Svenonius.

Det stod klart att för flera år sedan att enkelrumsmodellen skulle kräva mer personal. Tycker du inte att det är konstigt att man agerar först nu?

Man har problem framför allt med att rekrytera sjuksköterskor. Nu tycker jag att det är klokt att man agerar. Frågan har ju fått högsta prioritet, av Melvin Samsom, säger Irene Svenonius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.