Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oro-att-anstallda-ska-ta-med-sig-smittan-hem/

STHLM

”Vi har pandemiberedskap för att stänga skolor”

Skolkoncernen Academedia kräver nu att elever och personal som besökt Kina ska kontakta skolledningen innan återvänder på grund av nya Coronaviruset. Stockholms stad har däremot inga restriktioner för elever som firat sportlov i riskområden.

– Om man är frisk finns inget skäl att stanna hemma, oavsett var man varit, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör.

TT Text

Flera företag inför nu restriktioner för anställda som besökt högriskområden som pekats ut av Folkhälsomyndigheten. Förutom Kina ingår även de italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto samt Iran och Sydkorea. Oavsett om anställda uppvisar symtom eller inte måste de stanna hemma i två veckor innan de får komma till arbetsplatsen.

Under gårdagen fick utbildningsförvaltningen i Stockholm samtal från flera föräldrar som oroade sig över alla som kommer hem från sportlovet, från bland annat italienska alperna. Staden följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla friska elever via skolplattformen att gå till skolan, oavsett var de varit.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd, om de ändrar uppfattning kommer vi också att ändra oss, vi följer noga utvecklingen dag för dag, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör.

Vad händer om man håller sitt barn hemma av orosskäl för att bli smittad?

– Det är ogiltig frånvaro. Jag har full förståelse för om det finns oro, men vi följer skollagen och skolplikten som råder.

Vad gör ni om ett fall upptäcks på en skola, stängs skolan då?

– Skulle det upptäckas på någon av våra skolor kommer vi att agera tillsammans med smittskyddsläkare. Vi har en pandemiberedskap för när man stänger en skola. Om situationen accelererar har vi en beredskap för det också, säger Lena Holmdahl.

Skolkoncernen Academedia med 180.000 elever över hela landet, varav många skolor i Stockholmsregionen, gör en annan bedömning än Stockholms stad. Fram till på torsdagen krävde de att elever och personal som besöker Kina måste vara hemma i 14 dagar efter hemkomst även om de känner sig friska.

– Vi har nu i dag ändrat riktlinjerna något eftersom det är så få som kommer från Kina. De som varit där i stället först kontakta mig personligen så att vi individuellt kan prata om att det är viktigt att vara vaksam på symtom, säger Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på Academedia.

Koncernen har fått hundratals mejl från oroliga föräldrar som undrar vad de ska göra när de kommer hem från sportlovsresor. Alla elever och personal som besökt övriga riskområden och inte har några symtom är välkomna till skolan, men alla uppmanas vara vaksamma på sin hälsa. Academedias skolor får inte heller arrangera skolresor till högriskområden och uppmanas att använda försiktighetsprincipen för alla skolresor utomlands.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns dock ingen anledning att friska personer som rest i områden där det nya coronaviruset sprids ska stanna hemma varken från jobb eller skola.

– Vårt allmänna råd och bedömning av läget är att man inte är farlig för sin omgivning förrän man börjar få symtom. Men det är viktigt att tänka på att de symtomen kan vara ganska lindriga och att man ska vara väldigt generös med att kontakta sjukvården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Symtomen är hosta, andningssvårigheter eller feber. Drabbas man av det efter att ha vistats i riskområden utomlands ska man kontakta 1177.

Skolverket har inga egna rekommendationer för skolor utan lutar sig på Folkhälsomyndighetens råd.

Skulle skolor kunna införa egna regler kring detta, precis som företagen har gjort?

– Jag kan tänka mig att en rektor har samma möjligheter som en arbetsgivare att bestämma själv över sin egen verksamhet. Men det bästa sättet att hantera en oro är att beskriva exakt hur fakta ser ut. Inte att försöka möta oron genom att vidta åtgärder som inte behövs, säger Anders Tegnell.

Vad skulle hända om en elev på en skola skulle vara konstaterat smittad?

– Det hanteras på samma sätt som en smitta någon annanstans. Man får vara noga med att smittspåra i den grupp man arbetar i på skolan.

Skulle skolor kunna stängas?

– Ja men inte av det skälet. Då handlar det om smittspårning och då vill man inte stänga skolan utan då behöver man hålla folk kvar i samma miljö som tidigare så att man inte skapar ännu mer kontaktmöjligheter.

Läs mer:

Smittskyddsläkaren: Det gäller att bryta smittkedjan

Amina Manzoor: Oroad över nya coronaviruset? Det här behöver du veta

Amubulanssjukvårdare vägrade åka på corona-larm

Många vill avboka utlandsresan efter coronautbrottet – det här gäller

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt