Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Oro och frågor i spåren efter kravallerna

Röklukt, igenspikade fönster och dörrar. Bussenhusskolan i Tensta bär tydliga spår efter de senaste dagarnas oroligheter. Tioåriga Aisha Muhammed har kommit för att se om hennes sal har brunnit. ”Det är tråkigt att de har förstört på skolan”, säger hon till DN.
 

Förödelsen står i bjärt kontrast mot den skira majgrönskan med blommande träd och buskar som vajar lojt i solskenet. Det är lugnt och tyst, men de senaste två kvällarna har grupper av ungdomar samlats här för att kasta sten, krossa fönster och sätta eld på skolan och bilar i området.

Bussenhusskolan är stängd för lov, men rektor och annan personal finns på plats för att få en överblick av situationen. Och planera för skolstarten på måndag.

– Vi kommer att ha öppet som vanligt men måste flytta vissa elever till andra lokaler. Det är väldigt synd att sådant här händer. Eleverna vi har är de lugnaste vi har haft på länge, säger administrativa chefen Karl-Pekka Santala.

Branden har fått telefonledningarna att braka samman vilket har försvårat för personalen att nå ut med information till föräldrarna. I stället har de skickat ut brev och mejl till alla.

Karl-Pekka Santala låser upp dörren till den del av byggnaden som har brunnit. Röklukten sticker i näsan och innanför är det svart av sot på väggar, golv och tak. Santala uppskattar att värden för omkring en miljon kronor har förstörts.

– Det ser läskigt ut, säger Aisha Muhammed som tittar sig nyfiket omkring. Och det var skönt att det inte hade brunnit i mitt klassrum.

Skolan och den intilliggande ­fotbollsplanen är en populär samlingsplats för ungdomar på kvällar och helger. Kadhim Al-Jabori som bor strax intill är här med sin son. Han tycker inte om bråken.

– Jag tänker på framtiden och på barnen. Man känner sig inte trygg att gå ut, säger han.

I Tensta centrum är det mer liv och rörelse. Många gör sina inköp eller är på väg till tunnelbanan. I parkeringshuset står en utbränd bil som en påminnelse om nattens händelse.

– Alla pratar om bråken. Det är tråkigt och ger Tensta dåligt rykte. Man blir arg och skulle vilja flytta härifrån, säger Nevzeta Biberic.

Ungdomskravaller är dock inget nytt fenomen i Tensta. Under 2009 och 2010 förekom det mycket oroligheter. Men ingen av dem DN pratar med vet varför det blossar upp på nytt.

– Det kanske är för att ungdomarna inte har något jobb. Mina barn har sökt flera sommarjobb utan att få något. Det gör att barnen känner sig utanför och att de tror att ingen bryr sig om dem, säger Muskema Turunovic.

– Politikerna kanske satsar mindre pengar på Tenstas ungdomar jämfört med unga i andra områden, säger Nevzeta Biberic.

För att stävja bråken har bland annat föräldrar nattvandrat, på torsdagskvällen ska flera hundra vuxna ha varit ute i protest mot upploppen. Men Muskema Turunovic tror inte att det har så mycket effekt på bråkstakarna.

– Gängen som gör de här har ingen respekt för vuxna. Och deras föräldrar vet ofta inte vad barnen gör, säger hon.

Stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta Ann-Katrin Åslund (FP), är medveten om att sociala faktorer ligger bakom ungdomarnas agerande. Därför startade stadsdelen tillsammans med polis, socialtjänst, föreningar, skola och fritidsgårdar ett samarbete med olika satsningar efter 2010, vilket haft effekt. Fram till nu.

– Det är en backlash, säger hon. Men vi arbetar hela tiden för att de här ungdomarna ska få de bästa framtidsutsikterna och att de vill vara med på våra fritidsverksamheter. Men det är en grupp som faller utanför systemen och de försöker vi komma åt. Invånarna i Tensta vill ha ett tryggt område att bo i, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.