Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Oroliga fick inte höra ”faran över”

Foto: TT

Trots att ett mycket stort antal människor skrämdes av det falska Hesa Fredrik-larmet valde SOS Alarm att inte skicka ut signalen ”faran över”. Personalen på SOS Alarm hörde själva inte att larmet gick.

När larmet Hesa Fredrik tjöt över Stockholms län på slaget 22 på söndagskvällen ringde mängder av oroliga DN och andra redaktioner. Polisens webbplats gick tillfälligt ned på grund av överbelastning liksom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps.

Klockan 22.49 fick Krisinformation.se via sin webbplats ut ett meddelande om att det rörde sig om ett falsklarm. Ett kortfattat meddelande på Twitter skickades ut några minuter efter larmet. Då hade vare sig Polisen eller MSB upplyst om det som hänt på sina sajter. Först 23.55 lade MSB ut en kort information.

Läs också: Hesa Fredrik skrämde stockholmare

SOS Alarm informerade genom Sveriges Radio som gick ut i sändning 22.11 i P4 och 22.21 på sajten, 5 respektive 15 minuter efter det att DN publicerat sin första artikel om att det rörde sig om ett falskt larm.

– Väldigt mycket har gått fel. ”Faran över” ska blåsas efter ett felaktigt larm, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius som är ansvarig för Stockholms krishantering.

På Sveriges Radio hörde den tillfördnade chefen för sändningsledningen, Åke Brulin, själv larmet:

– Att det tog så pass lång tid för oss att få ut meddelandet berodde på att vi ringde SOS Alarm för att kolla vad som hänt. Vi har en direktlinje till deras krisberedskapsfunktion. Där sitter man ju i ett bergrum och hade själva inte hört det. Sedan var det tvunget att kollas med räddningstjänsten och när allt var bekräftat bröt vi sändningen i P4 direkt, säger Åke Brulin.

SOS Alarm säger till DN att man valde att inte blåsa ”faran över”.

–  Vi valde att gå ut genom Sveriges Radio. Det är den vägen vi brukar gå, säger krisberedskapssamordnare vid SOS Alarm, Claes Pekkala.

Varför bara den vägen och inte genom att blåsa ”faran över”?

– Jag har inget riktigt bra svar på det tyvärr.

SOS Alarm märkte inte att något gått fel. Det fick SOS vetskap om först när oroliga människor började ringa:

– Vi genomför testet härifrån men märker inte om larmet går igång på riktigt. Detta är något som vi måste undersöka om vi ska åtgärda när den här händelsen utreds, säger Claes Pekkala.

Enligt Åke Brulin larmar Sveriges Radio betydligt snabbare om det rör sig om ett skarpt larm.

– Då får vi information direkt från SOS Alarm och kan koordinera så att vi sänder samtidigt som Hesa Fredrik går.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.