Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oron-for-det-nya-coronaviruset-vaxer-i-rinkeby-efter-dodsfall/

STHLM

Oron för det nya coronaviruset växer i Rinkeby efter dödsfall

Jasim Mohammed Lafta och Mohamed Welid säljer grönsaker på torget i Rinkeby. ”Jag är rädd, speciellt nu efter dödsfallen”, säger Mohamed.
Jasim Mohammed Lafta och Mohamed Welid säljer grönsaker på torget i Rinkeby. ”Jag är rädd, speciellt nu efter dödsfallen”, säger Mohamed. Foto: Anette Nantell

Oron för det nya coronaviruset har växt de senaste dagarna hos flera boende i Rinkeby. En del menar att informationen från myndigheterna har varit knapphändig. Andra säger att man tidigare inte har insett allvaret.

– Det är först nu när flera har dött i området som folk förstår riskerna, säger Sumaia Hussain i Rinkeby.

Folkhälsomyndighetens informationsblad täcker flera fönster till Folkets hus i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Information finns bland annat på somaliska, tigrinska och arabiska.

Studenten Esther Nakitta som står inne och värmer sig vid entrén berättar att hon mest har hållit sig hemma.

– Nej, jag är inte mer orolig än tidigare. Men jag är försiktig. Jag tycker det blir lite skevt när man pratar om att det är gruppen somalier som har smittats. Det är ingen som pratar om gruppen som var på skidresor i norra Italien och spred det vidare här i Sverige, säger hon.

Det var på måndagen som Svensksomaliska Läkarföreningen larmade om att sex svensksomalier avlidit till följd av viruset. Föreningen har avböjt en intervju med DN och hänvisar det uttalande som de gjorde till SVT.

Esther Nakitta läser på informationsblad som satts upp på Folkets hus i Rinkeby.
Esther Nakitta läser på informationsblad som satts upp på Folkets hus i Rinkeby. Foto: Anette Nantell

På onsdagen meddelade Smittskydd Stockholm att runt 130 av de 959 i Stockholms län som konstaterats smittade med det nya coronaviruset kommer från Järvaområdet där Rinkeby ingår. Svensksomaliska läkarföreningen menar att bristen på information kan vara en orsak till att smittspridningen har tagit fart just här.

– Nej, det är inte bara det. Det handlar om att vi är sociala. Vi hälsar och umgås med våra äldre. Vi besöker de sjuka och vi gillar att kramas när vi ser varandra. Folk i området har inte heller riktigt förstått allvaret med det här viruset, säger Sumaia Hussain, som själv har somalisk bakgrund, när hon ska betala för sina varor på Rinkeby apotek och hälsokost.

Hon stramar åt halsduken som täcker nästan hela ansiktet.

– Jag tycker att informationen från myndigheterna har varit bra. Men det blev ännu bättre när läkarföreningen gick ut så starkt och berättade om de sex döda. Folk inser nu hur farligt det här viruset kan bli för vissa, säger Sumaia Hussain.

En annan kund, Sara, säger hon tagit ledigt från jobbet för att vara hemma.

– Jag är försiktig och är hemma med barnen för att inte bli smittad.

Inne på apoteket står ägaren Rwaida Zatara och förklarar för en kund vilket handsprit som är bäst mot virus. Febertermometrarna är slut just nu och vitamin c efterfrågas av flera kunder.

Sedan någon vecka bär farmaceuterna ansiktsmask i butiken. Enligt Region Stockholm har smittspridningen i Järvaområdet gått väldigt fort.
Sedan någon vecka bär farmaceuterna ansiktsmask i butiken. Enligt Region Stockholm har smittspridningen i Järvaområdet gått väldigt fort. Foto: Anette Nantell

– Det är lite blandat här. En del är väldigt medvetna, försiktiga och håller avstånd. Medan andra kommer in med hosta och säger att de känner sig febriga.

Rwaida Zatara berättar att många kunder vill ha rådgivning och att de inte alltid vet vad Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär.

– Många kan inte språket och många läser inte heller de traditionella medierna där informationen finns.

Det uppstår en diskussion hos kunderna, de pratar om det nya coronaviruset, om oron och vad de ska göra nu när Rwaida Zatara precis sålde den sista handspriten.

– Tvätta er händer med tvål och varmt vatten och var hemma. Det räcker så, säger apoteksägaren till sina kunder.

I Rinkeby centrum rör sig flera människor, nästan inga butiker är stängda. Dock håller Islamiska center stängt tillsvidare, enligt ett fasttejpat papper på dörren. Fredagsbönen hålls numera digitalt.

Bild 1 av 2 Apoteksägaren Rwaida Zatara i Rinkeby får många frågor om det nya coronaviruset. ”Många är rädda och vill ha råd. Vi hjälper så gott vi kan”, säger hon.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 2 Sumaia Hussain har handlat c-vitamin som ska stärka immunförsvaret. ”Jag är försiktig och följer myndigheternas rekommendationer. Därför blir jag arg när det finns de som inte tar viruset på allvar och stannar hemma om de känner sig lite sjuka”, säger hon.
Foto: Anette Nantell

På en bänk på torget sitter Jamal Daghigh. Han säger att han tillhör riskgruppen på grund av sin ålder.

– Jag har också diabetes och hjärtproblem. Så ja, jag är rädd för att bli smittad.

Men vad gör du ute här på torget?

– Jag behöver frisk luft. Jag kan inte sitta hemma hela dagen, men jag ska hem snart.

Grönsakshandlaren Mohammed Walid står tillsammans med sin kollega Jasim Lafta.

– Munskydd skyddar inte dig från viruset. Det är avstånd och handhygien som gör det. Varför kan inte alla bara förstå det, säger en kund till Mohammed Walid när hon betalar.

Grönsaksförsäljaren Mohamed Welid vill helst vara hemma för att undvika att bli smittad. ”Men jag måste jobba och här möter vi många människor. Så ja, jag är rädd”, säger han.
Grönsaksförsäljaren Mohamed Welid vill helst vara hemma för att undvika att bli smittad. ”Men jag måste jobba och här möter vi många människor. Så ja, jag är rädd”, säger han. Foto: Anette Nantell

Mohammed Walid säger att han inte visste att viruset fanns i Sverige förrän han tog del av nyheterna från mediehuset Alkompis, som rapporterar nyheter på arabiska och tigrinska.

– Jag är rädd, speciellt nu efter dödsfallen.

Vad gör du för att undvika att bli smittad?

– Jag bär mask, handskar, tvättar händerna och spritar dem. Men jag kan inte vara hemma, jag måste jobba och här möter jag många människor, säger Mohammed Walid.

Några personer som bor i området säger att man egentligen inte vet om alla sex dödsfallen är kopplade till det nya coronaviruset. De avlidna har varit äldre och sjuka sedan tidigare, enligt flera personer.

– Jag har träffat flera av de anhöriga till de döda och det är så sorgligt. De har ju förlorat sina nära, säger Raiwada Zatara.

Läs mer: Finansborgarrådet: ”6.500 affischer med information på olika språk sätts upp”