Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Oroväckande ökning av syfilis

Foto: Fredrik Funck

Förra året upptäcktes 220 fall av syfilis i Stockholm, mer än dubbelt så många som i början av 2000-talet.

– Tyvärr kan vi se liknande ökningar för gonorré. Vi tror att det beror på att kondom inte används i samma utsträckning längre. Framför allt för att rädslan för hiv som en dödlig sjukdom, i princip har försvunnit, säger specialistläkare Theo Samourkasidis.

Cirka 85 procent av de som drabbas av syfilis är män som har sex med män, de flesta i åldrarna 25–39 år. Delvis blir man smittad utomlands men dubbelt så många har smittats i Sverige.

– Andelen smittade har fyrdubblats på 10 år. Det är en skrämmande utveckling, säger Theo Samourkasidis som arbetar på sex- och samlevnadsmottagningen på Danderyds sjukhus.

Andelen personer som får gonorré ökar också markant. 2015 och 2016 låg antalet i Stockholm på cirka 900 jämfört med åren 2002–2010 då snittet låg på runt 300 fall.

– De första månaderna i år visar på en oroväckande ökning, inte minst bland kvinnor i åldersgruppen 20–30 år, säger Theo Samourkasidis

Antalet klamydiafall ligger fortfarande högt, närmare 10.000 anmälda fall i Stockholm. Merparten, 89 procent, av de smittade är heterosexuella unga män och kvinnor, störst andel är mellan 15–30 år, något fler kvinnor än män.

– Det här är alltså officiellt anmälda fall. Tyvärr finns ett stort mörkertal, säger Theo Samourkasidis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.