Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

16-åriga Jami Faltin är Ortens bästa poet 2017

Flemingsbergssonen Jami Faltin, 16, utsågs till Ortens bästa poet 2017 när Svenska förortsmästerskapet i poesi avgjordes på söndagen.

– Jag är jävligt tacksam för all kärlek jag har fått, säger han till DN.

Estradpoesi, poetry slam, spoken word – konstformen har många namn. Helgens poesitävling lockade tusentals till Rinkeby. Jami Faltin, som fyller 17 om en vecka, är den yngsta poeten som har blivit utsedd till Ortens bästa poet.

– Med tre ord: fantastiskt, jag är stolt och jag är samtidigt tacksam för de som kom och supportade, säger Jami.

Hans dikter, som fick publiken att jubla och jurygrupperna att le, handlar oftast om livet som finsk och rom i Sverige.

”Jag blir visiterad när jag går från affären, vet det är på grund av hur jag bär mina kläder. Vi lämnades på kanten, utan rättigheter, långt ifrån stan, nästan tjugo kilometer”.

– Vad jag vill få fram i mitt budskap är romernas tragiska historia inom hela Europa och Sverige. Hur vi har blivit behandlade, trakasserade, diskriminerade. Jag vill också få fram romer som inte har så bra självförtroende. Jag vet att det finns unga talanger där ute. Om jag kan, varför kan inte andra unga romer också? Fattar du? Jag vill öppna dörrar för dem också, säger 16-åringen.

Jami sammanfattade själv sitt budskap från scenen: ”Det spelar ingen roll om du är mörk eller ljus, rik eller fattig, fin eller ful, lång eller kort, ung eller gammal. Lika men olika, i slutändan samma. Det handlar inte om ditt kön, tjej eller kille, för det vi egentligen är, det är här inne.”

Han lovar att på något sätt fortsätta med poesin. Men just nu ska han bara njuta av segern.

– Efter att jag hade uppträtt så kände jag tacksamhet för alla applåder. Jag är jävligt tacksam för all kärlek jag har fått, säger han.

Läs mer: Tusentals i publiken när Ortens bästa poet koras i Rinkeby

Tävlingen Ortens bästa poet arrangerades i Ungdomens hus i Rinkeby. Utrymmet är i vanliga fall en idrottshall, men under helgen hade basketkorgarna och fotbollsmålen gömts undan för att ge svängrum åt lyriken.

I de rytmiska dikterna som hördes från scenen låg fokus ofta på politik och samhällsfrågor. 

– Det handlar om formuleringar. Jag kan säga till dig att jag är ledsen eller arg, det förstår du. Men säger jag istället mitt hjärta blöder, mina ben skakar, mitt blod är fruset till is, då förstår du ännu mer, eller hur?

Så beskrev en av Malmös tävlande, Katra Osman Shukri, poesins kraft. Själv har hon alltid skrivit, hela hennes familj har gjort det. 

– Vi kommer från poesins nation, Somalia, förklarade hon. 

Tillsammans med sin medtävlande Dusan Yusut Marinkovic framförde Katra Osman Shukri en dikt, i form av ett samtal. 

”Syster, vilken sorg tynger din själ? Vad fan händer?”. Med den frågan började dikten som handlar om vänskap och kärlek. Men också om mödrar som mister sina söner och ett samhälle som inte lyssnar. 

Tävlingen pågick hela helgen och allt kretsade kring poesin. Poesin kretsade i sin tur kring samhällsfrågor och politik.

– Det finns höga osynliga murar i vårt samhälle. Man måste skrika högt för att höras och då är det första steget att lära sig att sätta ord på sina känslor, sade jurymedlemmen och före detta Rinkebybon Alexandra Pascalidou.

Själv började hon skriva poesi vid fjorton års ålder. Det förändrade hennes liv, säger hon. Dikten ”Rinkeby mitt i världen” lästes upp i riksdagen och på tv. Nu när hon själv har växt upp och arbetar som författare och journalist vill Alexandra Pascalidou ge tillbaka. 

– Vi måste peppa de här ungdomarna. När jag var i deras ålder trodde jag aldrig att jag skulle sitta i juryn i en sådan här tävling. Jag trodde att jag skulle städa i hela mitt liv. 

Juryn bestod av nio personer, uppdelade i tre grupper, från olika delar av Sverige. Varje bidrag fick poäng på en skala från ett till tio och varje utlåtande följdes av publikens direkta respons – ofta i from av burop från de som tyckte att poeterna var värda högre poäng.

– Den kvinnliga kunskapen är ett vapen, deklarerade Göteborgs lag som bestod av tre tjejer och en kille.

De pratade om hur kvinnor ”ska” vara och om att krossa fördomar. När de avslutat sitt bidrag ändrade stämningen i rummet på ett ögonblick. Jubel bröt ut. Supportrar ropade, busvisslade och stampade i golvet.

Men Göteborgs bidrag, som var det sista i lagtävlingen, räckte inte hela vägen fram till segern. Fahriya Faysal och Ahmed Ljaz från Linköping fick ta emot priset till stående ovationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.