Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/oscar-properties-stammer-stockholms-stad-pa-169-miljoner-kronor/

STHLM

Oscar Properties stämmer Stockholms stad på 169 miljoner kronor

Tomten där gasklockan skulle byggas.
Tomten där gasklockan skulle byggas. Foto: Fredrik Funck

Fastighetsbolaget Oscar Properties kräver Stockholms stad på 169 miljoner kronor i utebliven vinst. Detta efter att kommunen inte velat rena marken där höghuset Gasklockan skulle uppföras.

Det krisdrabbade byggbolaget Oscar Properties har stämt Stockholms stad efter att planerna med lyxprojektet Gasklockan havererat, vilket nyhetsbyrån Direkt var först med att rapportera om.

Bakgrunden är att staden vill att fastighetsföretaget ska stå för kostnaderna att sanera marken i Norra Djurgårdsstaden som byggnaden skulle stå på.

Det var i november i fjol som Stockholms stad hävde avtalet om projektet med Oscar Properties. Staden uppgav då att företaget inte betalat 600 miljoner kronor för marken i tid.

Oscar Properties menade å sin sida att Stockholms stad inte genomfört det saneringsarbete som behövdes för att kunna bygga på platsen. Det finns fortfarande problematiska halter av olika gifter på platsen, som först måste tas bort innan något kan byggas där.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert säger till Direkt att staden försökte mörka saneringsbehoven.

– Att staden mörkade en miljöutredning från 2013 som visar på föroreningar och eventuella hinder för framtida produktion är faktiskt upprörande. Vi fick tag i den i sent skede närmast av en slump, uppger han för nyhetsbyrån.

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties. Foto: Lotta Härdelin

Enligt stämningsansökan, som Dagens Juridik tagit del av, kräver företaget staden på 169 miljoner kronor för bland annat utebliven vinst.

Oscar Engelbert säger till Direkt att han försökt nå en utomrättslig uppgörelse med staden, men att det inte har gått att få till stånd. Enligt Engelbert ville Oscar Properties finansiärer inte gå med på att de skulle stå för saneringskostnaderna av marken.

– Vi ville fullfölja avtalet men staden vägrade rena marken till avtalad nivå, säger Oscar Engelbert till nyhetsbyrån Direkt.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden i Stockholms stad, säger till DN att han inte delar Oscar Properties syn:

”Jag anser att staden varit transparent och tillmötesgående i processen. I övrigt är det en fråga som nu hanteras rättsligt av stadens tjänstemän och vi avböjer att kommentera det ytterligare.”, skriver han i ett meddelande till DN.

Läs mer:


Notan växer för Oscar Properties – tiden går ut för betalning av ett gigantiskt lån

Oscar Properties dotterbolag begärdes i konkurs efter obetalda hyror

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt