Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ostermalmshallen-renoverad-for-en-miljard/

STHLM

Östermalmshallen renoverad för en miljard

Renoveringen pågår för fullt. Fyra månader återstår till invigningen. Foto: Eva-Karin Gyllenberg


Det dröjer ytterligare drygt 4 månader innan Östermalmshallen öppnar och det är en betydligt ljusare och mer färgglad saluhall än tidigare som kommer att välkomna besökarna i slutet av januari 2020, men smakar det så kostar det. En miljard närmare bestämt.

När den provisoriska hallen på Östermalmstorg öppnade i april 2016 lyste neonröda siffror ovanför utgångarna. Där var det till en början nedräkning till när den anrika hallen skulle öppna igen två år senare.

Siffrorna slocknade med tiden eftersom tidsplanen, liksom budgeten, sprack rejält. När hallen öppnar 23 januari (två år försenad) kommer summan att stanna på cirka en miljard i stället för de ursprungliga 585 miljonerna.

Hur gick det till?

 – Det borde ha gjorts mer för att få ner kostnaderna. Kring detta måste vi från stadens sida dra en rad slutsatser, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M). Det är viktigt att ta lärdom av vad vi kunde ha gjort annorlunda.

Arkitekten Mark Humphreys, fisk- och skaldjurshandlaren Ulf Elmqvist och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) framför den vackert renoverade väggen och klockan en trappa upp. Klockans visare är på reparation, men kommer att vara på plats vid invigningen 23 januari. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Dennis Wedin säger att en del av förseningarna, och därmed fördyringarna, beror på överklaganden när det gäller betongentreprenaden, personalutrymmen och många juridiska processer som har påverkat projektet.

Cirka 30 procent av merkostnaden har gått till det intilliggande hotellprojektet, Villa Dagmar med 70 rum och sviter, som inte ingick från början. Hotellet kommer att öppnas våren 2020.

En del av pengarna (cirka 100 miljoner kronor) kan staden i bästa fall få tillbaka om man hittar någon som vill köpa den provisoriska hallen. Anbud har inte saknas.

På onsdagen var det pressvisning av hallen där arbetet pågår för fullt. Det mesta av målningen är avklarad och det är nog inte många som kommer att känna igen sig i januari.

Hallen är betydligt ljusare eftersom man har målat i ljusare toner och dessutom har tagit bort målarfärgen som täckte fönstren. För att inte livsmedlen ska skadas kommer en särskild segelduk att täcka fönstren de dagar solen är framme.

Ställverket har återfått sin röda färg med inslag av andra kulörer och färgen från fönstren har tagits bort för att skapa mer ljus. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Att ”hungern är bästa kryddan” vet väl de flesta, liksom att ”rakt fram är närmaste vägen”. Dessa och ytterligare 27 sentenser har tagits fram i samband med upprustningen. Förutom sentenserna i ljust blått, gult, rött och guld har andra väggdekorationer tagits fram och de bärande pelarna är numera röda med inslag av både smaragdgrönt och gult, precis som de var när hallen invigdes av Oscar II. 

Med tanke på att ombyggnaden kommer att ha pågått i närmare fem år förtjänar det att påtalas att själva bygget 1888, från första spadtaget till den kungliga invigningen, klarades av på sex (!) månader. Och det har sin speciella historia.

I februari 1888 startade nämligen bygget av en stor saluhall vid Kungstorget i Göteborg. Skulle göteborgarna få en saluhall före stockholmarna? Det gick inte an, ansåg tre bankdirektörer som därför bildade Östermalms Saluhallar Aktiebolag. Sedan gick det undan. 

På tre (!) dagar fick man bygglov för en saluhall och uppdraget att rita byggnaden gick till två unga arkitekter: Isak Gustaf Clason och Kasper Salin. Resten är byggnadshistoria.

Fredagen den 30 november 1888 var det kunglig invigning vid Östermalmstorg. Göteborgarna fick vänta till januari 1889 innan de hade sin saluhall...
Vid onsdagens visning deltog Ulf Elmqvist, ordförande i Östermalms Saluhalls Förening. Namnet Elmqvist är intimt förknippat med ”hallen”.

Sentenserna, med delvis gammal stavning, har tagits fram efter 105 år. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Ulfs farfars mor, fiskardottern Lisa hyrde en plats i hallen 1926 och på den vägen är det. Ulf började själv jobba tillsammans med pappa Christer och farfar Hans när han var elva år. Ulf Elmqvist är lyrisk över renoveringen och gläds åt att hallen äntligen ska anpassas till dagens miljökrav. Han betonar, liksom fastighetsborgarrådet, att hallen är en angelägenhet för alla stockholmare.

– Det står visserligen att det är Östermalms saluhall, men det här är en saluhall för HELA Stockholm. Den provisoriska hallen har lockat delvis nya kunder medan den gamla i viss mån verkat avskräckande och lite pompös. Att den skulle ha varit till enbart för damer med blått hår är bara en myt, säger Ulf Elmqvist.

Apropå blått är Mark Humphreys, ansvarig arkitekt vid Tengbom arkitekter, stolt över att de gamla färgerna har tagits fram liksom att man fått in mer ljus, en betydligt bättre akustik och att man dessutom skapat ytterligare en entré från Nybrogatan, en entré som inte använts på många år. 

Lägg därtill att man installerat två 100 kvadratmeter stora (restaurang)balkonger som vetter in mot saluhallen så att de som fikar eller äter en trappa upp ska kunna titta ner på dem som äter eller handlar i någon av hallens 17 butiker.

Än så länge är butikernas tak omålade. De ska bli svarta så småningom för att smälta in.

Krogkommissionen tipsar: Tre krogfavoriter på Östermalm