Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/otillganglig-kaj-i-centrala-stockholm-ska-bli-promenadstrak/

STHLM

Otillgänglig kaj i centrala Stockholm ska bli promenadstråk

”Stockholmarna ska kunna promenera längs Saltsjön från Gamla stan till Fotografiska”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
”Stockholmarna ska kunna promenera längs Saltsjön från Gamla stan till Fotografiska”, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Anette Nantell

Stadsgårdskajen på Södermalm präglas av stängsel och buller från biltrafiken och Slussenbygget. Men om några år ska det i stället finnas kaféer, restauranger och ett promenadstråk längs vattnet. 

– Det här är fantastiskt – en av Stockholms vackraste utsikter – men inte så tillgängligt i dag, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Den grönblå majoriteten i Stadshuset strävar, enligt henne, efter att öppna otillgängliga platser för stockholmarna.

– Det planerade badhuset i Munkbrohamnen vid Gamla stans t-bana är ett steg, det här är ett annat. Det är synd om den här typen av ytor inte används, säger Anna König Jerlmyr.

Birka Cruises terminal vid kajen är stängd, företaget valde på grund av coronapandemin att lägga ned linjen i början av juli. Stockholms stad äger både marken och Birkaterminalen, företaget har ett hyreskontrakt som Anna König Jerlmyr hoppas kunna lösa. På kort sikt vill hon hyra ut till olika publika verksamheter, vad byggnaden ska användas till på längre sikt ska utredas.

– Vi vill göra något annat av platsen. Vi kommer att få nya Slussen här om några år, den ska vara klar 2025, och förhoppningsvis ett Nobelcenter. Stockholmarna ska kunna promenera längs Saltsjön från Gamla stan till Fotografiska.

I stället för staket och avstängningar vill Anna König Jerlmyr se restauranger och en gästhamn vid kajen.
I stället för staket och avstängningar vill Anna König Jerlmyr se restauranger och en gästhamn vid kajen. Foto: Anette Nantell

Anna König Jerlmyr vill ha restauranger och kaféer och gärna en gästhamn vid kajen.

– Vi vill se fler gästhamnar. Många har småbåtar och det ska vara attraktivt att lägga till här för en kväll. Och varför inte ha en färja härifrån till Gröna Lund och Södra Djurgården?

Hon menar att det är viktigt att öppna besöksnäringen ansvarsfullt. Ungdomsarbetslösheten stiger under pandemin och ungdomar arbetar ofta inom besöksnäringen. Annars kan Stockholm, menar Anna König Jerlmyr, ha en hel generation ungdomar i långtidsarbetslöshet.

– Man ska kunna promenera och äta gott här, i dag är det stängsel och avstängda områden. Det är viktigt med publik verksamhet. Coronaviruset har visat betydelsen av utemiljöer och att staden är tillgänglig året om.

Det är gott om p-platser här också...

– Vi ska föra en dialog med Fotografiska om deras behov av p-platser. En möjlighet vore en båt från Slussen. Men stora ytor här har utnyttjats av bussar till Birkaterminalen, och de behövs ju inte längre, säger Anna König Jerlmyr.

Stadsgården 1932.
Stadsgården 1932. Foto: Spårvägsmuseet/Stockholms stadsmuseum

En detaljplan för området kan vara klar om ett par år, men temporära åtgärder kan enligt henne genomföras tidigare.

Men den inte så attraktiva ljudkulissen, bilarna rusar fram på Stadsgårdsleden mellan kajen och Katarinaberget, blir ni inte av med.

– Elbilarna kommer, och det planeras för fullt för cykelstråk här. Men vi får stå ut med bullret något år till.

Hur blir det med Vikingterminalen och med Masthamnen, där kryssningsfartygen lägger till?

– Viking ligger kvar, vi ska föra en dialog med dem om vad som är möjligt att göra. Men det är en tilltalande idé att kunna promenera Södermalm runt, säger Anna König Jerlmyr.

Läs mer: Året runt-öppet kallbadhus byggs vid Gamla stan

Läs mer: Maria Schottenius: Helt rätt med Nobelcenter vid Slussen

Ämnen i artikeln

Södermalm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt