Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Otryggheten ökar i Stockholms skolor

Illustrationsbild.
Illustrationsbild. Foto: Jessica Gow/TT

Allt färre elever i Stockholm känner sig trygga i skolan. Drygt var femte elev säger sig ha blivit kränkt och trakasserad och värst är det för andraklassarna, där är andelen 27 procent.

I den trygghetsenkät som går ut till elever och föräldrar i Stockholms skolor, årskurserna 2, 5 och 8, har resultaten försämrats i alla kategorier i år. Enkäten har skickats till både kommunala skolor och friskolor.

Eleverna upplever att de är mindre trygga i skolan och att de i större utsträckning inte kan arbeta i lugn och ro. Färre trivs och färre svarar att det är bra stämning på skolan.

– Jag känner mig oroad, ökande otrygghet och brister i studieron är det stora hotet mot den uppåtgående trend vi ser med stigande resultat och minskade skillnader mellan skolorna, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Vad tror du ligger bakom att eleverna känner sig mer otrygga?

– Tillvaron i klassrum och skolor påverkas av tillvaron i stort, många upplever en ökad otrygghet generellt. Skolan måste bli bättre på att kompensera för det, vi behöver fler lärare, en fungerande elevhälsovård och ett värdegrundsarbete som stärker gemenskapen.

Av åttondeklassarna svarar 23 procent av eleverna att de inte känner sig trygga i skolan och inte ens hälften tycker att de kan arbeta i lugn och ro, i femman gäller det lite drygt hälften. Drygt sju av tio – i alla årskurser – svarar att det är andra elever som stör.

– Att så många störs av andra elever ska vi borra i seriöst, vi måste ha en bra kultur i klassrummen och på skolorna. Något positivt, i alla fall, är att allt färre svarar att vuxna och lärare inte säger till de som stör, säger Olle Burell.

Läs mer: En av tre känner sig otrygg i skolan

Stockholms stad ska ha nolltolerans mot våld, skojbråk och kränkande behandling i skolan, menar Olle Burell.

– Och där måste föräldrarna hjälpa till och prata om hur man beter sig mot varandra.

Olle Burell (S), skolborgarråd.
Olle Burell (S), skolborgarråd. Foto: Roger Turesson, Thomas Karlsson

Socialdemokraterna vill nu genomföra ett trygghetspaket för skolan. 

– Vi ser positiva exempel på skolor, som vi vill permanenta. Tullgårdsskolan på Söder gör till exempel en löpande trygghetsenkät som eleverna har hjälpt till att ta fram, det vill vi sprida till alla skolor. Det är otroligt viktigt att involvera eleverna.

• Alla Stockholms skolor ska ha ett trygghetsombud och en trygghetsgrupp med representanter från skolledning, personal och elevråd. Trygghetsgrupper ska främst arbeta förebyggande men också med direkta åtgärder i akuta situationer. 

• Trygghetsronder ska genomföras på alla skolor minst en gång per år och kartlägga områden där eleverna känner otrygghet, till exempel toaletter och omklädningsrum där det ofta saknas vuxna.

• All personal ska få utbildning i normkritik och trygghet. 

• Skolorna ska få utökat stöd, det kan handla om både pengar och kunskap, till kameraövervakning. För närvarande har omkring ett femtiotal skolor infört kameraövervakning i bland annat korridorer för att öka tryggheten. 

Förutom trygghetspaketet vill Socialdemokraterna i Stadshuset att regeringen skärper lagen så att våld och hot om våld mot personal i skolan ska kunna leda till att en elev stängs av. I dag kan skolan endast stänga av elever som hotar eller är våldsamma mot andra elever.

Läs mer: Skola får kritik – en tredjedel känner sig otrygga

– Det är en bugg i systemet, nu måste jag som ordförande i utbildningsnämnden ta beslut om att stänga av en elev som hotar eller brukar våld mot personalen. Här krävs en lagändring, rektor måste kunna agera kraftfullt i akuta situationer, säger Olle Burell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.