Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Otto, 12, väntar på operation – men kön bara växer

– Ottos läkare säger att operationen måste göras nu, men det finns inga vårdplatser, så det går inte, säger Ottos mamma Emma Sergel Runsten.
– Ottos läkare säger att operationen måste göras nu, men det finns inga vårdplatser, så det går inte, säger Ottos mamma Emma Sergel Runsten. Foto: Jonas Lindkvist

Otto Runsten i Sollentuna är ett av de cirka 800 barn som väntar på operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Sedan flytten in på Nya Karolinska har operationskön mer än fördubblats. Otto behöver en operation för att kunna gå.

– Tidigare hade jag aldrig ont. Man är ju orolig att det ska bli värre, säger Otto Runsten.

Otto Runsten möter oss i rullstolen, eller "rullen", som han säger, i radhuset i Sollentuna. Otto, som är 12 år, har en neurologisk skada sedan födseln, atrogryfos, förkortat Amc, en ärftlig sjukdom som gör att lederna förtvinar.

– Så det är deras fel, säger Otto, och pekar mot föräldrarna. Med glimten i ögat.

När Otto föddes kunde han inte sträcka ut benen, men en operation i fyraårsåldern har gjort att han kunnat gå med utprovade skenor, ortoser. Men sedan i våras har han blivit märkbart sämre. Otto åker varv efter varv med rullstolen runt utomhuspoolen - vatten är hans bästa element. Han kan också resa sig upp, men att gå är numera allt svårare.

– Det gör ont, och det gjorde det aldrig tidigare, säger Otto.

Det gör ont, och det gjorde det aldrig tidigare.

Ottos mamma Emma Sergel Runsten beskriver det som att hälen har flyttat sig, och därför har det blivit svårare att gå. Därför kontaktade hon i april Astrid Lindgrens barnsjukhus dit Otto hör och sedan han var liten tillhör ett team med läkare, sjukgymnast, medicintekniker och sjuksköterskor.

– Vi fick komma dit på undersökning i juni, och Ottos huvudläkare gjorde bedömningen att han behöver en operation nu, och han är prioriterad, säger Emma Sergel Runsten.

Förhoppningen var då att operationen skulle bli av under hösten, och eftersom det handlar om båda fötterna, en i taget, krävs det planering, bland annat för att passa in med skolan.

Emma Sergel Runsten, Otto och Thomas Runsten.
Emma Sergel Runsten, Otto och Thomas Runsten. Foto: Jonas Lindkvist

– Jag blev chockad vid det senaste samtalet med Karolinska. Ottos läkare säger att operationen måste göras nu, men det finns inga vårdplatser, så det går inte. Det enda de kunde erbjuda oss är vårdgarantin, och vi undrar - är det ett skämt? säger Emma Sergel Runsten.

Senaste budet är att operationen ska kunna bli av i mars. Det finns fyra barnkirurgiska kliniker i Sverige, och en möjlighet som erbjudits familjen är att åberopa vårdgarantin för att få vård i ett annat landsting. Familjen hänvisar till teamet som de känner sedan länge och har förtroende för, och ser det inte som ett alternativ. När frågan kommer på tal, skakar även Otto på huvudet.

Läs mer: 500 i kö till barnoperationer på Nya Karolinska

– När vi frågat Otto, så blir det nästan panik. Vi ser det inte som ett alternativ. Vi skulle hamna i en annan kö. Sedan tycker vi - ska man inte få vård i sitt eget landsting? säger Thomas Runsten.

Karolinska universitetssjukhuset bekräftar att det är långa köer till operationer för barn. Sedan barnsjukvården flyttade in på Nya Karolinska i november, har antalet barn som väntar på operation växt från 350 till 800 barn. Det handlar om barn som väntat på operation i mer än 90 dagar, som är gränsen för vårdgarantin. För närvarande gäller det 69 barnortopedpatienter.

– Vissa människor, som har makten, de har hur mycket pengar som helst. Samtidigt har sjuksköterskorna det jättedåligt, säger Otto Runsten.
– Vissa människor, som har makten, de har hur mycket pengar som helst. Samtidigt har sjuksköterskorna det jättedåligt, säger Otto Runsten. Foto: Jonas Lindkvist

Otto Runsten är bra på att föra sin egen talan. I somras deltog han i Almedalsveckan, och satt på scenen och talade om sitt handikapp. Han har sina egna funderingar om det nya sjukhuset.

– Om man tänker så här. Det behövs pengar till det nya sjukhuset, men det verkar som om någon tänker - att ”jag tar det för egen del”. Vissa människor, som har makten, de har hur mycket pengar som helst. Samtidigt har sjuksköterskorna det jättedåligt, säger Otto Runsten.

Föräldrarna Emma Sergel Runsten och Thomas Runsten, tycker å sin sida att det är frustrerande att inte veta vart de ska vända sig.

Vi har ett handikappat barn, och är vana att slåss.

– Vi har ett handikappat barn, och är vana att slåss. Med kommunen till exempel, men då har jag haft rätt tjänsteman framför mig. Här är det mer oklart vem jag ska gå på - chefen för barnsjukvården, sjukhusdirektören eller landstingsrådet? Det är politikernas skyldighet att ta ansvar, säger Emma Sergel Runsten.

Otto Runsten har en neurologisk skada sedan födseln, atrogryfos, förkortat Amc.
Otto Runsten har en neurologisk skada sedan födseln, atrogryfos, förkortat Amc. Foto: Jonas Lindkvist

Thomas Runsten lägger till:

– Vi förstår inte varför sjukhusdirektören Melvin Samsom inte ställs till svars. Det skulle ske i vilket bolag som helst.

DN har varit i kontakt med Otto Runstens huvudläkare som inte kan uttala sig med hänvisning till patientsekretessen.

Läs mer: Kön till hjärtoperation fördubblad sedan Nya Karolinska öppnade

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.