Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ovanligt många ovanliga byggnader i årets tävling

I den femte upplagan av Årets Stockholmsbyggnad är en av frågorna om en eller ett par myggor i form av paviljonger kan välta en elefant i form av en jättearena. Eller om vinnaren blir något mittemellan.

För femte året i rad ska tävlingen om förra årets bästa nya Stockholms­byggnad avgöras. Efter ett kontorshus, två radhusprojekt och ett bostadshus är det kanske dags för något annat. Det är i alla fall inget kontor och bara två bostadshus med i finalen.

Om 2012 var ett ganska mediokert byggår så har 2013 resulterat i åtminstone två projekt – krematoriet på Skogskyrkogården och paviljongerna på Strömkajen som behandlats på åtskilliga sidor vardera i tidningen Arkitektur – och det är en stor ära i branschen. ­Krematoriet har dessutom redan fått det mycket betydelsefulla Kasper Salin-priset.

Juryn har i år valt ut ovanligt många väldigt ovanliga byggnader. Den som i förväg skulle gissat hade kanske trott att något hus i de stora stadsutvecklingsområdena på yttersta Kungsholmen, Norra Djurgårdsstaden och Liljeholmen skulle kommit med.

Men icke så. Däremot finns det tre byggnader som ryms i den ganska nya satsningen på att förfina även det lilla i huvudstaden. Det hade varit fullt möjligt att fylla kajen vid Waxholmsbåtarna, Strömparterren och Hornstulls torg med vanliga kiosker eller korvmojar. Men det valde Stockholm bort och det kan både våra skönhetstörstande ögon och den här tävlingen glädjas över.

En stor fråga för dig som del av en allsmäktig jury är hur i hela fridens namn det går att jämföra en soltrappa på en kaj med Stockholms läns näst största skrytarena. Men i det här sammanhanget är allt möjligt så det är bara att försöka.

Om du inte varit i Skogskyrkogården på ett tag, aldrig ens undrat över vad som finns under Essingeleden där den dundrar in genom husen på Kungsholmen eller inte sett omdaningen av Strömparterren så ger den här tävlingen dig chansen att se en hel del nytt. För det är nog så att de bilder och de beskrivningar som finns här och snart dyker upp på Stockholms stads hemsida inte ger byggnaderna fullständig rättvisa.

Den som trodde att ett skolhus eller ett bostadshus som varken sticker ut på höjden eller bredden måste vara gediget tråkigt kanske ska närstudera de tre husen som skiftar lite mot det röda strax söder om Södermalm som är med i den här tävlingen.

Och som ett tecken på att mat och dryck fått allt högre status i en stad som för några decennier sedan ansågs kall, trött och trist så är hälften av årets tio finalisthus – och då räknas inte Lugnets skola – helt eller delvis matserveringar. Men i den här tävlingen gäller det inte att jämföra Oaxens stjärnbelönade mat med Hornhusets något billigare mat och de ännu enklare anrättningar som serveras vid den nya arenan och i paviljongerna på Strömkajen och Strömparterren.

Det handlar om att jämföra byggnader och inget annat. Kom ihåg det innan du röstar. Och du får ingen extrapoäng om du röstar på någon av de byggnader som Stockholms stad byggt – som är en ovanligt stor andel i årets tävling.

Fakta. Juryn som utser årets vinnare

Den jury som valt kandidater till Årets Stockholmsbyggnad bland de förslag som skickats in bestod av:

Regina Kevius (M) stadsbyggnadsborgarråd.

Maria Östberg-Svanelind (S)

Anders Bodin, ordförande i Skönhetsrådet.

Lars Epstein, DN-bloggare och fotograf.

Rahel Belatchew, arkitekt.

Lilla Namo, arkitekturstuderande och artist.

Martin Wiorek, arkitekturintresserad stockholmare.

Karolina Keyzer, Stockholms stadsarkitekt.

Juryn har bedömt byggnadens utseende, hållbarhet och funktion men även dess betydelse som innovation och dess betydelse för staden.

Fakta. Så gör du för att rösta

Via e-post. Skicka numret på den byggnad du röstar på till aretsstockholmsbyggnad
@stockholm.se.

Via sms. Skicka ett sms med texten ”byggnadX” där X är byggnadens nummer till 71501. Du betalar ordinarie sms-kostnad.

Via brev. Skicka numret på byggnaden till SBK Box 8314, 104 20 Stockholm.

Du kan rösta fram till den 5 maj. Prisutdelning blir det på Kulturhuset på eftermiddagen den 9 maj. Priset för vinnande hus är en bronsplakett och diplom. Några av de som röstar på det vinnande förslaget får också pris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.