Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ovanligt-manga-ovanliga-byggnader-i-arets-tavling/

STHLM

Ovanligt många ovanliga byggnader i årets tävling

1. Bostäder på Främlingsvägen 19 A–C och 22 A–B i Midsommarkransen. Arkitekter: Brunnberg och Forshed Arkitektkontor. Byggherre: AB Stockholmshem. Smalhusen från 1940-talet kompletterades med nya hyresrätter i samma storlek och färgskala.
Bild 1 av 10 1. Bostäder på Främlingsvägen 19 A–C och 22 A–B i Midsommarkransen. Arkitekter: Brunnberg och Forshed Arkitektkontor. Byggherre: AB Stockholmshem. Smalhusen från 1940-talet kompletterades med nya hyresrätter i samma storlek och färgskala.
Foto: Robin Hayes
2. Oaxen och Djurgårdsvarvet Beckholmsvägen 26. Arkitekter: Mats Fahlander och Agneta Pettersson. Byggherrar: Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Oaxen Krog. I stället för att bli lyxbostäder förvandlades det gamla slitna varvet till ett nytt varv och en stjärnkrog.
Bild 2 av 10 2. Oaxen och Djurgårdsvarvet Beckholmsvägen 26. Arkitekter: Mats Fahlander och Agneta Pettersson. Byggherrar: Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Oaxen Krog. I stället för att bli lyxbostäder förvandlades det gamla slitna varvet till ett nytt varv och en stjärnkrog.
Foto: Åke Eson Lindman
Bild 3 av 10 3. Terminaler på Strömkajen. Arkitekter: Marge Arkitekter. Byggherre: Stockholms hamnar. Små hus i mässing med spännande vrår och soltrappa förkortar väntelidandet för skärgårdsresenärer.
Foto: Johan Fowelin
Bild 4 av 10 4. Nya krematoriet på Skogskyrkogården. Arkitekter: Johan Celsing Arkitektkontor. Beställare: Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Redan prisbelönt byggnad mitt i världsarvet med en sekvens av rum för dialog med arkitekturen om döden.
Foto: Ioana Marinescu
Bild 5 av 10 5. Bostäder på Skagersvägen 22–26 i Årsta. Arkitekter: OWC Arkitekter. Byggherre: Ove Sundvall. Fasaderna av cederträ har samma färgskala som omgivningens tegelhus. Men solen ger helt andra ljus och skuggor.
Foto: Rasmus Norlander
Bild 6 av 10 6. Tele2 arena Globenområdet. Arkitekter: White Arkitekter. Byggherre: Stockholm Globe Arena Fastigheter. Störst i årets kandidatklass. Ser nästan för stort ut för tomten, men syns på lite håll ibland inte alls.
Foto: Dan Hallemar
Bild 7 av 10 7. Brovaktarparken, Hornsbergs strand under Essingeleden. Arkitekter: NOD-combine. Beställare: Stockholms stad. En park under en motorväg är något annat än andra parker. Mer betong, grus och skateboard än gräs, träd och picknick.
Foto: Måns Berg
Bild 8 av 10 8. Paviljonger på Strömparterren. Arkitekter: Dinell Johansson. Byggherre: Arcona. En historisk plats mitt i Strömmen ställer särskilda krav på en kafébyggnad. Det kan lösas genom att dela upp byggnaden.
Foto: Elisabeth Toll
Bild 9 av 10 9. Hornhuset vid Hornstull, Långholmsgatan 15. Arkitekter: Wester + Elsner. Byggherre: Bonnier Fastigheter. Ett treplans restauranghus med udda vinklar och mycket färg döljer i dag en del av reklamväggen i Hornstulls fond.
Foto: Mattias Ek
10. Lugnets skola. Lugnets Allé i Hammarby sjöstad. Arkitekter: AIX. Byggherre: SISAB. Sjöstadens skolor har alltid varit för trånga. Det gick att bygga en ny – om skolgården lades på taket.
Bild 10 av 10 10. Lugnets skola. Lugnets Allé i Hammarby sjöstad. Arkitekter: AIX. Byggherre: SISAB. Sjöstadens skolor har alltid varit för trånga. Det gick att bygga en ny – om skolgården lades på taket.
Foto: Lennart Johansson

I den femte upplagan av Årets Stockholmsbyggnad är en av frågorna om en eller ett par myggor i form av paviljonger kan välta en elefant i form av en jättearena. Eller om vinnaren blir något mittemellan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in