Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ovanligt solfenomen över Stockholm

Solen, ett nog så sällsynt fenomen molniga vinterdagar, bjöd på ett vackert skådespel över Stockholm på onsdagsförmiddagen. Under mer än en timme lyste en kraftfull gloria runt den lågt stående solskivan i söder.

Det sägs att ringar runt solen och månen, så kallade halofenomen, kan ses flera gånger i veckan om man bara håller ögonen öppna. En del platser på jorden har halofenomen 100 dagar per år. Men de flesta är svaga och syns först sedan man håller handen för solen och aktivt börjar söka med blicken. Vid några minnesvärda tillfällen lyser halon med full kraft så att ingen kan undgå att se den och den är då ett av naturens allra vackraste skådespel.

Och så såg det ut på flera håll i Stockholmstrakten under mer än en timme på onsdagen med start strax efter 09 för att sedan återkomma flera gånger under dagen. Men under tisdagen syntes det också från andra platser i Mellansverige.

De halofenomen som oftast syns är olika former av cirklar eller bågar runt solen och bisolar på dess båda sidor. Men det finns över 2.000 olika tänkbara halobågar varav många är oerhört sällsynta och bara har rapporterats ett fåtal gånger.

Ett av de vanligaste är så kallade bisolar, alltså ett ljusfenomen som liknar ett par extra solar som ibland kan ses till höger och vänster om den riktiga solen. Bisolarna kan lysa med stor kraft och uppstår i samband med lätta cirrusmoln på himlen. Inte sällan lyser bisolarna i regnbågens alla färger, med det röda ljuset in mot solen. Bisolarna varierar i styrka från mycket svårupptäckta till mindre kopior av själva solen.

Gemensamt för bisolar och halon är att de alla bildas när solen eller månen lyser på kristaller av is som i oräkneligt antal svävar i luften mellan oss som gapande beundrar den och ljuskällan. Iskristallerna befinner sig i atmosfären, någonstans på molnhöjd men kan också vara betydligt närmare. När solljuset träffar dessa bryts det som i en lins och skapar detta fantastiska skådespel.

Om du håller upp handen med fingrarna utspärrade så kan du, om du placerar tummen mitt för solen, konstatera att lillfingret precis når fram till ringens kant. Det du ser är den 22-gradiga halon som tillhör de vanligaste och även om det finns en lång rad andra haloringar så är det nästan alltid den 22-gradiga som visar sig för oss.

Vid sällsynta tillfällen finns ännu en ring dubbelt så långt bort från solen, den 46-gradiga halon. Jämfört med 22-gradersvarianten är den jättelik men också svagare i ljusstyrka och inte lika lätt att upptäcka. Sedan finns det också en rad andra, mera sällsynta, halon som 18- och 35-gradersvarianter. Allt beroende på vilken form som iskristallerna som sprider solljuset har.

Halon finns alltså i alla möjliga former vilket syns tydligt på ett av Sveriges mest berömda konstverk, Vädersolstavlan, som hänger i Storkyrkan i Stockholm. Förutom att tavlan, målad av Gustav Vasas hovkonstnär Urban Målare, är den tidigast kända avbildning av Stockholm så ska den också visa vad som utspelade sig på himlen över staden den 20 april 1535. Under några morgontimmar denna dag lystes himlen upp av bågar, cirklar och bisolar med en prakt som utan tvekan skrämde stadens invånare. I en tid då det som utspelade sig på himlen kopplades samman med Guds göranden och låtanden var det oroväckande när något utöver det vanliga inträffade.

Tavlan visar en serie halofenomen, troligen observerade under flera dagar, då det skulle vara fysikaliskt omöjligt för alla att synas samtidigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.