Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ovärdigt att lägga patienter på golvet”

”Patienterna undrar hur det kan vara så här illa i det här landet”, säger Axel Dahl, sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning.
”Patienterna undrar hur det kan vara så här illa i det här landet”, säger Axel Dahl, sjuksköterska på Södersjukhusets akutmottagning. Foto: Jonas Lindkvist
Södersjukhusets väggar bågnar. På akuten har trycket varit extremt. Personalen har vissa dagar liknat läget vid katastrofsjukvård.

– Patienterna undrar hur det kan vara så illa i det här landet, säger Axel Dahl, sjuksköterska.

Stockholm växer och det märks på akutmottagningen på Södersjukhuset. I snitt 20 procent fler patienter hittills i år jämfört med samma period förra året.

Av och till har läget varit mycket ansträngt, berättar personal som DN talar med.

Det händer att sjuka patienter får ligga hela natten på en hård brits på akuten, för att det inte finns några lediga platser uppe på avdelningen. Väntetiderna kan vara långa, upp emot ett dygn i vissa fall.

Extrasängar ställs ut i korridorer och väntrum, men de räcker inte alltid till.

– Vid enstaka tillfällen har vi fått be någon resa sig från en brits, för att någon ännu sjukare behöver sängen för undersökning, säger sjuksköterskan Annika Andersson.

– När vi dessutom tvingas lägga patienter på golven för att ta ett EKG känns det ovärdigt, säger hon.

Hon berättar att det vid besökstoppar kan samlas närmare 40 obedömda patienter i väntrummet.

– De kan ha vilken sjukdom som helst. Det känns inte patientsäkert. Men vi gör vårt yttersta för att bedriva samma professionella vård som vid normal belastning.

Både hon och kollegan Axel Dahl upplever ändå att cheferna gör vad de kan för att lösa situationen. Några fler sjuksköterskor har anställts och extrapersonal rings in.

– Efter ett pass känner man sig helt urblåst. Framför allt mentalt. Det kan vara svårt att förklara för patienterna varför de måste vänta, för dem är det förstås en stor händelse att vara sjuk.

Men de flesta blir inte arga på personalen, utan på systemet och säger ”hur kan det vara så här illa i det här landet”, säger Axel Dahl.

Flera kolleger har sjukskrivit sig på grund av den höga arbetsbelastningen, andra talar om att sluta i yrket. Men Axel Dahl gillar sitt jobb.

– Det vi skulle önska är en större långsiktighet hos beslutsfattarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.