Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Över 1.000 bostäder vid Ericssons gamla kontor

Över 1.000 nya bostäder kommer att fylla Ericssons forna huvudkontor vid Telefonplan. Det nya området får hus i olika storlekar från två till 13 våningar och det planeras en hel del butiker och annan service.

Ericssons tegelborg vid Södertäljevägen har i omkring 40 år varit ett landmärke för alla som närmar sig Stockholm med bil söderifrån. Ericsson övergav huvudkontoret 2013 och sedan dess har det arbetats med planerna för hur den väldiga byggnaden ska användas i framtiden.

Vid nästa möte väntas stadsbyggnadsnämnden besluta om detaljplanen för området som betyder att huvudkontoret görs om till 350 bostäder och att hela området får lite över 1.000 bostäder.

– Det blir ett viktigt tillskott av bostäder. Lika glädjande är det att vi kan bevara den stora tegelbyggnaden som har stora kulturhistoriska värden, betonar stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Rakt genom området kommer en gågata att bli den centrala gatan med butiker. I utkanten av kvarteret ska det bli en stor livsmedelshall och det skapas både ett nytt torg och en ny park i området.

LM-kvarteret är ett av flera stora nybyggnadsprojekt kring Telefonplan. Det största – som ännu inte hunnit lika långt i planprocessen – består av höghusen Tellus Towers med kringliggande byggnader och kan rymma totalt omkring 1.500 bostäder.

– Det vi ser vid Telefonplan och på flera andra platser är att innerstaden växer utanför tullarna. Det vi pratat om i säkert tjugo år börjar bli verklighet med tät stad med mycket stadsliv även utanför innerstaden. Det är en mycket positiv utveckling, anser Roger Mogert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.