Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 13:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/over-5000-har-anmalt-sig-for-att-forstarka-varden-i-stockholm/

STHLM

Över 5.000 har anmält sig för att förstärka vården i Stockholm

Vårdpersonal på Huddinge sjukhus infektionsklinik.
Vårdpersonal på Huddinge sjukhus infektionsklinik. Foto: Magnus Hallgren

Över 5.000 personer har anmält sig till Region Stockholm för att stärka vården under den pågående coronakrisen. Sedan onsdagens presskonferens med regionens hälso- och sjukvårdsdirektör har siffran mer än fördubblats.

– Jag tror att många av oss nästan handlade på reflex, säger läkarstudenten Vilhelm som är en av de som anmält sig.

På torsdagskvällen hade totalt 5.100 anmält sig för att arbeta inom Stockholms sjukvård under den ansträngda situation som coronakrisen orsakar.

Efter onsdagens presskonferens med region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson har antalet ökat med mer än 3.000. På presskonferensen kallade Eriksson situationen inom Stockholms sjukvård för unik i modern tid och vädjade till alla med vårdutbildning eller erfarenhet av att arbeta inom vården att anmäla sig.

”Ett fantastiskt gensvar”, säger Ulrika Sundquist, hr-direktör på regionen som arbetar med anmälningarna, i en skriftlig kommentar om ökningen.

En av de tusentals som anmält sig är Vilhelm, som går termin nio av elva på läkarprogrammet på Karolinska institutet.

Vilhelm.
Vilhelm. Foto: Anton Westman

– Jag tror att många av oss nästan handlade på reflex. Många är inställda från början att man måste hjälpa till, alla förväntar sig det av sig själva, säger han till DN.

Själv har han följt det nya coronavirusets spridning noggrant under lång tid.

– Jag har varit ganska beredd på att det här kommer ske och talat med flera jag känner som arbetar inom vården om detta, säger han.

Just nu arbetar Stockholms sjukhus med att matcha anmälningarna med de olika behov som finns. Personer med erfarenhet av intensivvård och akutsjukvård prioriteras. På onsdagen vårdades 300 patienter sjuka i covid-19 på sjukhus i regionen, av dessa vårdas 65 patienter på intensivvårdsavdelning.

Trots att Vilhelm studerat i 4,5 år tror han inte att han är helt förberedd för arbetssituationen om han skulle placeras på ett sjukhus.

– Jag tror inte att någon är det. Jag är en ganska lugn person så jag skulle nog fortsätta vara det, men man vet ju inte vad man ska förvänta sig. Det känns intressant, spännande, lite läskigt men framför allt väldigt nödvändigt att hjälpa till, säger han.

Även Karin, som arbetar som sjuksköterska och arbetsledare på ett privat särskilt boende i Stockholm har anmält sig till regionen.

– Egentligen hade jag tänkt göra det tidigare. Men efter gårdagens presskonferens kände jag att nu är det dags, säger hon till DN.

Karin har i 13 år arbetat som sjuksköterska och inom vården i 18 år. På de boenden där hon jobbar har de under lång tid anpassat sig till de nya riskerna som coronakrisen medför. Hon känner inte att det skulle vara en så stor omställning att gå över till att arbeta på sjukhus.

– Jag har valt det här yrket av en anledning. Jag ser det som en solidaritetshandling, vi är utbildade för att vårda och nu behöver vi kavla upp ärmarna för det är nu vi behövs, säger hon och fortsätter:

– När jag sa till min man att jag anmält mig så sa han bara ”gör vad du måste, jag tar hand om hemmet”.

Vårdpersonal på Danderyds Sjukhus.
Vårdpersonal på Danderyds Sjukhus. Foto: Vanni Jung Ståhle

Regionens hr-direktör Ulrika Sundquist förklarar att det ökade behovet av resurser kommer fortsätta finnas under en tid och att de som inte kontaktas i närtid kan komma att göra det framöver. Hon säger att det betyder mycket att så många vill ställa upp i den extraordinära situationen som nu råder.

– Vi arbetar för högtryck med att mångdubbla intensivvårdskapaciteten och även med all annan vård som måste fungera. Det är också viktigt för de medarbetare som arbetar hårt nu att veta att det är många som vill hjälpa till, säger hon.

Vilhelm är inställd på att han någon gång under våren kommer att placeras ut på något av Stockholms sjukhus. Även om det känns självklart att hjälpa till har han haft vissa kval, säger han och berättar att han tidigare på året hörde av sig till Huddinge sjukhus.

– De svarade att de behövde personal på 12-timmarspass, dagar och kvällar och frågade om jag kunde börja på måndag. Saken är att i sommar kan jag arbeta som läkare ute i vården. Men klarar jag inte tentorna så får jag inte det. Så det blir ett moraliskt dilemma om när man behövs mest, säger han och fortsätter:

– Om man hade hittat en lösning så att det gick att kombinera studierna med det här arbetet, och om kraven ändrades något i den här speciella situationen. Då hade jag inte ens tvekat lite grann, då hade alla gjort det.

Läs mer: Trycket på vården ökar när antalet coronapatienter blir allt fler

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt