Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Överdäckning ska ge tusen nya bostäder

Ett betongdäck över Bergshamra­leden och omkring 1 000 nya bostäder ska rädda Bergshamra undan stagnation. Förtätningen ska göras utan att störa National­stadsparken som helt styr stadsdelens utveckling.

När Nationalstadsparken bildades 1995 hamnade hela Bergshamra inom parkens gränser. För stadsdelens utveckling var det inte helt oproblematiskt. Sedan 1995 har Solnas befolkning ökat mycket snabbt, medan Bergshamra stått och stampat på omkring 8 000 invånare. I takt med att medelåldern ökat i stadsdelen har det blivit glesare i skolorna och det har funnits hot mot annan samhällsservice. Att invånarna i Bergshamra inte varit nöjda med utvecklingen har också lett till att ett lokalt parti med krav på självstyre bildats.

Solna stad arbetar med en utvecklingsplan för Bergshamra. Den visar att det är möjligt att bygga omkring 1 000 bostäder i stadsdelen utan att karaktären med mycket bevarad grönska förändras och utan att det stör den lagskyddade grannen Nationalstadsparken.

– Bergshamra ligger ju som en ö i parken och allt som förändras och syns är väldigt känsligt. Med den här planen kan vi förtäta och utveckla stadsdelen utan att störa parken, säger Henrik Nerlund, arkitekturhistoriker med efterkrigstidens bebyggelse som specialitet och som är en av de ansvariga för planen.

Bergshamra är inte bara en ö i Nationalstadsparken. Stadsdelen är så effektivt tudelad av trafiken på Bergshamraleden att den bästa vägen mellan norr och söder ofta går via tunnelbanans station och få platser i norra Europa har ett så stort centrumtorg med så lite folkliv.

– De som bor i Bergshamra är väldigt engagerade i sin stadsdel. Nästan alla ropar efter mer service och affärer och nästan alla vill däcka över Bergshamraleden, säger Henrik Nerlund som genomfört och kommer att genomföra många möten på Bergshamra torg.

Överdäckningen av Bergshamraleden öster om den stora kontorsbyggnaden som byggts tvärs över leden är den mest centrala och mest kostsamma delen av utvecklingsplanen. Överdäckningen väntas gå på omkring 500 miljoner.

– Det är oerhört mycket pengar. Men vi räknar med att få in dem från exploatörer som får bygga intill överdäckningen som blir ett park- och gångstråk, säger Pehr Granfalk (M), ordförande i kommunstyrelsen i Solna.

Han säger sig inte vara främmande för att skjuta till pengar från andra kommunala markaffärer om det inte skulle gå att få in alla de 500 miljonerna till överdäckningen från byggare.

– Vi har aldrig tagit ett sådant här helhetsgrepp på en stadsdel förut. Det är oerhört viktigt att Bergshamra utvecklas. Vi behöver bygga nya lite större bostäder så att det finns underlag för skolor och förskolor, betonar Pehr Granfalk.

De omkring 1 000 bostäderna ska byggas kring överdäckningen av Bergshamraleden och längs Björnstigen. En del av det väldiga centrumtorget ska göras om till stadspark. En ny gågata ovanpå däcket ska knyta samman norra och södra Bergshamra. Gågatan går vidare till en ny tydlig entré till Nationalstadsparken.

Brist på 30–50-åringar med barn

Bergshamra har drygt 8 000 invånare. De flesta bor i flerfamiljs­hus, varav drygt 1 000 i student­bostadsområdet Kungshamra. De första flerfamiljshusen började byggas i början av 1950-talet, men ända fram till mitten av 60-talet betade mjölkkor i södra delen av Bergshamra.

Bergshamraledens trafikdike delar stadsdelen på mitten. Sedan år 2000 har bara ett punkthus och några studentbostadshus byggts i stadsdelen.

Befolkningen är delvis mycket ung, delvis ganska gammal. Bristen på 30–50-åringar med barn är påtaglig. Moderaterna blev vid valet 2010 största parti i Bergshamra – i likhet med övriga Solna. Undantaget blev studentvalkretsen Kungshamra där Miljöpartiet fick flest röster. Tunnelbanans röda linje har en station i Bergshamra. Till centrala Solna går bussar, men i framtiden kan spårvägen komma att byggas ut från Solna station till Bergshamra – och vidare mot Universitetet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.