Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/overfulla-atervinningsstationer-kritiseras-men-inga-fler-planeras/

STHLM

Överfulla återvinningsstationer kritiseras – men inga fler planeras

Foto: Dennis Ylikangas

Antalet återvinningsstationer har minskat de senaste åren, något som kritiseras av producenternas organisation FTI som menar att överfulla stationer är att vänta. 

Men återvinning ska, enligt nya regler, flyttas närmare privatpersoners hem istället för att ske vid återvinningsstationer.

Stockholm växer och invånarna blir fler, men det blir inte återvinningsstationerna, något P4 Stockholm var först med att uppmärksamma under fredagen. 

Det kritiserades av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), producenternas organisation, som ansvarar för avfallet som samlas på stationerna runt om i Stockholm. FTI riktar kritik mot att det dels inte planeras in fler återvinningsstationer vid nya bostadsbyggen, dels att befintliga återvinningsstationer upphör och platsen används till andra ändamål. 

Det berättar Henrik Nilsson, projektledare på FTI. 

– I takt med att Stockholm växer så blir systemen högt belastade. Stockholm blir större men stationer blir inte fler. Vi har sedan tidigare ganska få stationer och vi får inte tillstånd för nya platser, säger han. 

 – Konsekvensen blir att stationerna blir överfulla. Det blir klagomål från allmänheten. Och det blir naturligtvis långt för människor att ta sig till närmaste återvinningsstation.

Överfull återvinningsstaion på Södermalm i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas

Dock finns det nya förordningar från januari 2019 som innebär att det ska bli mer fastighetsnära insamling av producentansvars avfall. De nya reglerna innebär att sortering av förpackningar och returpapper, som FTI ansvarar för att ta reda på, ska flyttas närmare hemmen och gemene man. 

Det kan exempelvis vara sopsortering i fastigheten eller bostadsrättsföreningen, eller återvinningsstationer i mindre format. 

– Tanken är att det ska bli enklare för var och en att lämna förpackning och returpapper. Kommer det närmare hemmen så blir det mycket enklare att sortera. Som det är nu kan det vara ganska långt bort, många gånger ta bil för att kunna lämna, säger Ingela Hiltula, tillförordnad avdelningschef vid samhällsavdelning Naturvårdsverket. 

Stadsbyggnadskontoret, som ansvarar för placeringen av framtida stationer svarar på kritiken från FTI med att de planerar nya sätt att återvinna avfall, som alternativ till återvinningsstationer. 

– Det är möjligt att återvinna på olika sätt. Vi tror inte att återvinningsstationer som finns utomhus är den enda lösningen. Till exempel kan man ha ett system med en sopsug, där man sorterar hemma i olika färger på påsarna och lägger sedan allt avfall i en och samma. Sådana system är fiffiga i en stad, säger Louise Heimler, enhetschef på planavdelningen stadsbyggnadskontoret. 

Hon understryker att det behövs båda och att återvinningsstationer inte helt kommer att försvinna. 

– Jag tror att det kommer att behövas en kombination. Vi behöver offentliga öppna återvinningsstationer och nya lösningar som inte behöver stå ute på gatan.

Arbetare plockar skräp vid en återvinningsstation på Södermalm i Stockholm Foto: Dennis Ylikangas

De nya reglerna gör att FTI måste tillhandahålla insamlingen av förpackningar och tidningar närmare hemmet. En sådan lösning sker på bekostnad av FTI, som ska fortsätta att hantera avfallet. 

FTI anser att det inte räcker med fastighetsnära lösningar. 

– Vi konstaterar att vi ska bygga ut den fastighetsnära insamlingen, men att det fortfarande finns ett behov av återvinningsstationer. Det är bra – men som ett komplement. De klarar inte de volymer av avfall som krävs. Där ser vi olika på saken, säger Henrik Nilsson på FTI. 

Ni bär ansvaret för att tömma, varför kan ni inte bara tömma oftare? 

– Vi tömmer flera gånger om dagen redan som det är. Det går inte att göra fler tömningar, vissa stationer tömmer vi flera gånger om dagen. Det blir väldigt mycket lastbilstrafik och det blir en störning för kringboende.