Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Överklassafari väcker het debatt

Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Mia Skäringer och Felix Herngren har huvudrollerna i "Solsidan".
Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Mia Skäringer och Felix Herngren har huvudrollerna i "Solsidan". Foto: Scanpix

I dag anordnar organisationen Allt åt alla en guidad busstur ut till Solsidan i Nacka för att berätta om "Sveriges rikaste utsugare". Den så kallade överklassafarin har väckt starka reaktioner på internet och kommunalråd Erik Langby (M) tycker att idén är barnslig.

Bussturen med "Motborgarbussen Linje 99" avgår vid lunchtid från centrala Stockholm till Solsidan via Fisksätra och Grand Hotell i Saltsjöbaden. Ombord finns plats för 65 personer och resan är fullbokad sedan flera veckor tillbaka.

–I dag pratar man inte om klass över huvud taget men vi vill ta upp det perspektivet och diskutera frågan utanför föreläsningssalar och ABF-format. Resan är ett sätt att lära sig om Stockholms historia och se hur segregationen verkligen ser ut, förklarar Shabane Barot från Allt åt alla.

Arrangemanget har marknadsförts som en möjlighet att "odla sitt klasshat och resa genom klassklyftornas Sverige till rikemansgettot Solsidan", där guiderna berättar om människorna och villorna i området. Inga personer kommer att pekas ut med namn, försäkrar organisationen.

Reaktionerna från de boende i Solsidan har varit blandade, medan vissa tycker att det är underhållande har en person polisanmält bussturen och en kvinna som citeras i Nacka Värmdö Posten kallar det hela för gräsligt.

– De senaste dagarna har vi tyvärr fått ta emot rasistiska, sexistiska och hatfulla kommentarer från ungdomar som bor där. Det är jättehemskt att läsa vad de skriver men det visar också att det är viktigt att lyfta den här frågan, för deras attityd kommer någonstans ifrån, säger Shabane Barot.

Men har ni inte själva piskat upp en hätsk stämning genom att tala om att "odla sitt klasshat"?

– Det är klart att vi har uttryckt oss tillspetsat och vi förstod att det skulle bli diskussion. Samtidigt har vi varit noga med att poängtera att vi backar upp det hela med statistik och fakta, därför känns det helt oproportionerligt.
Nackas kommunalråd Erik Langby (M) kallar bussturen för en pseudohändelse.

– Det är beklagligt om det finns människor som vill skapa ett hatiskt samhälle. Nackaborna själva vet att det bor alla sorters människor här som möts på olika arenor och att mångfalden är en av våra stora tillgångar, sedan är det inte så att alla bor på samma ställe - den typen av segregation finns i alla samhällen.

Han ser det inte som problematiskt att delar av Nacka och särskilt Solsidan har fått en överklasstämpel, mycket till följd av tv-serien med samma namn.

– Vanliga människor skrattar åt den goda humorn som finns i den typen av serier och förstår att det inte är ett samtidsreportage. Att de tar utgångspunkt från en humorserie för starta någon politisk aktivism blir lite barnsligt, men vi lever ju i ett fritt samhälle.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.