Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/overvakningskameror-satts-upp-pa-brottsdrabbade-malmvagen-i-sollentuna/

STHLM

Övervakningskameror sätts upp på brottsdrabbade Malmvägen i Sollentuna

Kamera på Malmvägen i Sollentuna. Foto: Polisen

Efter skjutningarna på Malmvägen i Sollentuna har polisen hållit över 200 förhör.

Man har också satt upp tillfälliga övervakningskameror i området.

– Vi har poliser som patrullerar där varje dag, säger Carina Skagerlind, Stockholmspolisens presstalesperson.

Polisen har efter skjutningarna på Malmvägen i Sollentuna den 30 juni, då en 17-årig pojke dog och en 23-årig man skadades, satt upp övervakningskameror i området.

– Ett flertal kameror har satts upp efter skjutningarna. Enligt den uppgift jag har sattes de upp i helgen. Kamerorna sitter i området runt Malmvägen men vi vill inte gå in på exakt hur många det handlar om. Det handlar inte om permanenta kameror utan de ska sitta uppe i 90 dagar, säger Carina Skagerlind.

Förra året ändrades kamerabevakningslagen, vilket innebär att polisen nu har rätt att sätta upp övervakningskameror i upp till 90 dagar utan tillstånd. Tidigare var det 30 dagar. På Malmvägen finns även skyltar som informerar om kamerorna.

Polisen har hållit över 200 förhör efter dådet på Malmvägen. Samma dag skottskadades en man i Kallhäll och en man mördades i Blackeberg. Ett 20-tal förhör har hållits gällande skjutningen i Kallhäll och när det gäller Blackeberg vill förundersökningsledaren inte gå ut med hur många man förhört.

Polisen utreder de tre skjutningarna som separata händelser och på fredagen var ingen frihetsberövad. En man som tidigare suttit anhållen som skäligen misstänkt, den svagare misstankegraden, för mordet i Blackeberg släpptes den 4 juli.

– Han är inte avförd än från utredningen, säger kammaråklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

Polisen patrullerar regelbundet i Sollentuna, Kallhäll och Blackeberg och uppmanar de som gjort iakttagelser kring skjutningarna att tipsa polisen på 11414. 

– Vi jobbar vidare med ganska stora resurser. När det gäller Sollentuna är det poliser från hela Stockholms län som patrullerar i området, både till fots och i bil. Vi har flyttat en del resurser dit och finns där varje dag för att man ska se att polisen är där, säger Carina Skagerlind.

Läs mer: Manifestation mot våldet samlade hundratals i Sollentuna 

Läs mer: Polisen vill ha in fler tips efter mordet i Blackeberg 

Läs mer: Team 2022 ska knäcka gängkriminaliteten