Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

P-avgifter ska hjälpa till att freda cykelbanorna

Politikerna ska försöka få bilisterna att lämna cykelbanorna i fred.
Politikerna ska försöka få bilisterna att lämna cykelbanorna i fred. Foto: Magnus Hallgren

Felparkeringar på cykelbanorna i  Stockholm väcker känslor bland cyklister. Även stadens politiker känner till problemen och jobbar på att hitta lösningar.

DN skrev i tisdags om att många cyklister är upprörda över den säkerhetsrisk som felparkerade bilar utgör i cykelkörfälten.

– Det är ett stort problem och en trafikfara. Vi är medvetna om att det sker och försöker komma åt det på olika sätt, säger Daniel Helldén (MP), ordförande i trafiknämnden i  Stockholms stad.

Han förklarar att staden tagit fram en parkeringsstrategi som kan antas i kommunfullmäktige till sommaren. Den innehåller bland annat förlängda avgiftstider för parkering i innerstaden samt att parkeringsavgifter och boendeparkering införs i närförorterna.

– Förhoppningsvis kommer fler parkera i garagen eller välja andra färdmedel, vilket ger mer plats att parkera på gatorna utan att behöva tänja på trafikreglerna.

Effekten med den nya strategin kan dock dröja och Daniel Helldén menar att situationen är mer svårlöst på kort sikt.

– Parkeringsvakterna måste främst informera och bötfälla de bilister som står fel, men det är uppenbart att felparkerandet sker för ofta. Vi behöver därför se över detta.

Stockholm har en cykelplan som antogs 2012 och staden har avsatt en miljard kronor till cykelsatsningar fram till 2018.

– Flera projekt är på gång och kommer märkas framöver, säger Daniel Helldén.

Men enligt Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämnden borde cykelmiljarden gå till snabbare och tydligare insatser.

– Den här staden klarar inte taskiga kommunikationer men det är precis vad vi får när olika trafikslag inte respekteras. Eftersom cyklandet ökar så måste vi bli tuffare.

Han menar att det finns en stor politisk samstämmighet om att förbättra för stadens cyklister men poängterar att det måste hända något i verkligheten.

– Sätt in parkeringsvakter som punktmarkerar cykelbanorna och försvårar för bilisterna att felparkera. Det är också bra att det kommer bli dyrare att parkera.

Patrik Silverudd menar att då man investerat i dyra cykelbanor så borde man också hålla dem fria från parkerade bilar. Annat är slöseri med skattepengar.

– Cykling är inte längre något lallande för ungar utan ett transportmedel som många dagligen använder sig av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.