Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

På söndagsbesök i en annorlunda kyrka

Hej Eva-Karin! Jag har gått förbi en kyrka på Stora Essingen som heter Liberala Katolska Kyrkan. Jag har aldrig hört talas om den. Har du? Marianne

Svar: Jag hade heller aldrig hört talas om Liberala katolska kyrkan, men blev nyfiken och begav mig till Flottbrovägen 5 där kyrkan ligger bland villorna på den största av de båda Essingeöarna.

I detta vackert rödmålade kapell har S:t Mikaels & Alla Änglars domkyrkoförsamling, som är en del av Liberala katolska kyrkan i Sverige, hållit till sedan 1970, men kapellet är betydligt äldre än så. Det byggdes för 90 år sedan och användes bland annat som gudstjänstlokal för Svenska kyrkan innan Essinge kyrka invigdes på tacksägelsedagen 1959.

I samband med en gudstjänst fick jag träffa både kyrkoherden Krister Fast och biskopen Evert Sundien.

Vad betyder då Liberala katolska kyrkan?

– Vi låter alla ta emot nattvarden. Vi gör ingen skillnad mellan samfunden och man behöver inte vara medlem för att komma hit, säger kyrkoherde Fast och tillägger att det i Liberala katolska kyrkan inte finns något celibattvång för prästerna. Dessutom säger man ja till kvinnor på alla kyrkliga ämbeten och understryker att man inte diskriminerar någon på grundval av ras, etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Liberala katolska kyrkan erbjuder särskilda ritualer för välsignelse av partnerskap.

– Läromässigt är vi traditionellt kristna, men vi talar inte om för folk hur de ska tolka Bibeln. Tvärtom uppmanar vi dem att skapa sig en egen uppfattning. Det är viktigt för oss, säger kyrkoherden.

Liberala katolska kyrkan i Sverige har sitt säte i Västerås. Där finns regionalbiskopen Sten-Bertil Jakobsson. Evert Sundien kallar sig hjälpbiskop och han är verksam i Stockholm.

Totalt finns omkring 620 medlemmar spridda över landet och en normal gudstjänstsöndag kommer det omkring 25 personer till den röda kyrkan på Flottbrovägen.

– Allt vi gör är ideellt. Vi har inga anställda, säger Krister Fast som har ett civilt arbete vid sidan av kyrkoherdeuppdraget.

– Jag jobbar i en av butikerna på Systembolaget, säger han och berättar att biskop Evert, som han tituleras, har egen läkarpraktik och biskop Sten-Bertil är elektroingenjör.

I Liberala katolska kyrkan får vem som helst ta emot nattvarden och alla är välkomna att bikta sig, även de som inte tillhör församlingen.

– Vi håller oss till de sju sakramenten och försöker att ha så få hinder som möjligt för att ge alla tillgång till själavårdande samtal, säger Krister Fast som inte för statistik, men säger att han blir kontaktad några gånger varje månad av personer som inte tillhör församlingen, men ändå vill bikta sig.

Bikt med avlösning är ett av de sju historiska sakramenten. De andra är dop, konfirmation, nattvard, de sjukas smörjelse, äktenskap och prästvigning.

Krister Fast betonar att nattvardsvinet är alkoholfri druvjuice till skillnad från många andra kyrkor som använder portvin eller madeira.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.