Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pampig-fasad-fran-1907-blottas-vid-rivningen-infor-nya-ersta-sjukhus/

STHLM

Pampig fasad från 1907 blottas vid rivningen inför nya Ersta sjukhus

Sjukhusfasaden från 1907 på Diakonissanstaltens sjukhus ritad av Axel Kumlien. Foto: Lars Epstein

På Folkungagatan rivs just nu en byggnad för att ge plats åt nya Ersta sjukhus. Tack vare att ett hus demoleras syns nu den förut skymda sjukhusfasaden från 1907, som knappt synts sedan den så kallade psykiatribyggnaden byggdes.

Om man står på Folkungatan mittemot Ersta sjukhus kan man just nu se delar av den förut nästan helt skymda sjukhusfasaden från 1907 (Diakonissanstaltens sjukhus ritad av Axel Kumlien) eftersom lågdelen av den s.k. psykiatribyggnaden just är riven för att ge plats åt den stora nybyggnaden av sjukhuset.

Men innan nybyggnaden påbörjas ska också högdelen av psykiatribyggnaden mot Ersta trappor rivas. Sedan sätter den nybyggnad igång som också slukar i stort hela sjukhusparken (den första av två parker i närområdet som i stort sett helt försvinner i en nära framtid. Den intilliggande Stigbergsparken offras senare för den kommande tunnelbanestationen Sofia).

Rivandet av den så kallade psykiatribyggnaden är i full gång. Foto: Lars Epstein

Ersta ”nya sjukhus”, en tvåmiljarderssatsning i sex till åtta våningar (på grund av den branta tomten), ska enligt planerna stå klar 2023, och får då 90 vårdplatser och kommer att kunna ta emot 60.000 öppenvårdsbesök och ha kapacitet för att 6 000 operationer om året ska kunna utföras.

Det gamla sjuksköterskehemmet från 1930 kommer att stå kvar, bakom den byggnaden kommer det nya sjukhuset att torna upp sig. Foto: Lars Epstein

Ersta sjukhus har en över 150 år lång historia på Erstaklippen. Redan 1864 byggdes det först sjukhuset (rivet) på andra sidan Erstagatan och därefter har Ersta sjukhus byggts om och till i omgångar fram till dagens jättesatsning.

Läs även mer av Epsteins Stockholm, bland annat när han skriver om att den första laddbara parkeringsplatsen för elsparkcyklar invigdes, eller om när en staty fick nytt hem i Stockholm.