Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/panik-inne-pa-ahlens-minuterna-efter-dadet/

STHLM

Panik inne på Åhléns minuterna efter dådet

Bärgning av lastbilen genomfördes under natten mot lördagen.
Bärgning av lastbilen genomfördes under natten mot lördagen. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Lastbilsattacken spred snabbt skräck inne i Åhléns. Panikslagna kunder sökte sig längre in i varuhuset när fordonet med full kraft körde in i entrén.

– Det var som en våg som kom emot mig, säger ett vittne som befann sig precis i lastbilens väg.

Adam Svensson
Rätta artikel

Åhlénsbyggnaden i centrala Stockholm hamnade i fokus vid fredagens misstänkta terrordåd när en lastbil mejade ner människor längs Drottninggatan för att till slut dåna in i entrén till varuhuset.

Enligt vittnen på platsen hade ännu fler kunnat dö i attentatet. Den del av varuhuset där lastbilen träffade är en av de där det brukar röra sig mest folk, berättar en i personalen som DN har talat med.

Christoffer Ung skulle just gå ut på gatan när han märkte att något var på väg mot honom.

– Jag var precis vid utgången när väggen bara kom rakt mot oss. Just då var det bara ett sådant adrenalinpåslag. Det var ju bara att vända och springa därifrån, säger han.

Läs också: Vittne från Drottninggatan: Någon försökte banka på lastbilens dörr

Till en början förstod han inte exakt vad som hände och hann inte uppfatta att ”väggen” som var på väg mot honom när han var några steg från utgången egentligen var en lastbil som var på väg i full fart.

– Det var som en våg som kom, som en lavin eller en tsunami. Reptilhjärnan kopplade på. Jag var inte panikslagen men mer beredd på att reagera.

Enligt uppgifter ska många personer vid entrén ha fått panik och släppt vad de hade i händerna för att springa längre inåt varuhuset. Christoffer Ung bekräftar den bilden.

– Min första tanke var att det var en bomb som hade smällt. Det var väldig panik runtomkring, säger han.

Bilder inifrån avdelningen som ligger precis där lastbilen slog in visar hur stor förödelsen var efter attacken. Mängder av lådor, hyllor och bråte låg på golvet och kunder ska bland annat ha släppt sina väskor för att snabbt kunna ta sig ut ur lokalerna.

De personer som befann sig på markplanet tog sig snabbt ut via andra utgångar. Och det var först när de kom ut som många verkade förstå vad det var som hade hänt. Samtidigt var situationen mycket oklar och olika personer ska ha beordrat folk att först gå ut ur byggnaden och sedan in igen.

– När man kom ut så var det ordningsvakter framför allt som skrek ”spring, spring, spring”. Det var då man blev rädd på riktigt, säger Christoffer Ung, som berättar att han även dagen efter var skärrad.

Julio Saint'Just Ribeiro arbetade på plan tre när brandlarmet plötsligt löstes ut. Han berättar att det var gott om kunder i huset men att alla inte reagerade med allvar på situationen. Därför fick han se till att ett 20-tal personer började röra sig mot utgångarna, berättar han.

– De sa att man var tvungen att ta sig ner och inte använda hissarna utan i stället använda trapporna. Jag tog det på allvar. När man gick ner var det nån som sa att det hade varit någon explosion, säger Julio Saint'Just Ribeiro och menar att han trodde att det hade att göra med ombyggnaden som sker längre ner i huset.

Nödtrapporna var ”proppfulla” och flera personer fick mana på folk som hade stannat till i trapporna. Men totalt sett tycker Julio Saint'Just Ribeiro att Åhlénspersonalen var mycket bra på att få ut folk ur byggnaden snabbt. Totalt bedömer han att alla var ute ur huset på under fem minuter.

Men han berättar också, i likhet med många andra vittnen, att det tog tid innan han förstod att det var en lastbil som hade kört in i huset. Och uppe på plan tre kunde han inte heller känna någon rödlukt, vilket man kände på bottenplan och plan ett, enligt vittnesmål.

Men när Julio Saint'Just Ribeiro kom ut ur byggnaden började han sakta förstå vad som hade hänt.

– Jag såg inte lastbilen. Den var i en konstig vinkel från mig. Men jag såg ett betonglejon och en stolpe som var påkörd. Och det luktade krut, säger han.

Ute på gatan var situationen också till en början mycket oklar. Beskeden om vart folk skulle röra sig var otydliga och ändrades successivt när polis började anlända till platsen.

– När vi kom ut så ville de att vi skulle backa. Till en början var det folk i vanliga kläder som försökte styra situationen, säger han och berättar att väktare sedan snabbt var på platsen för att så småningom kompletteras med polis.