Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Pappaledigt? Det beror på var du bor

Kristina Nilsson, förskollärare sedan 30 år, ­håller i Öppna förskolans grupper som träffas en gång i veckan. "Andelen pappor i grupperna har ökat. Här i Täby är medelåldern för att skaffa barn ganska hög, man är mellan 30 och 40. Då är man nog mer medveten, har en bättre ekonomi och bättre förutsättningar för att kunna dela på föräldraledigheten. De flesta riktigt unga papporna tycker att det är självklart att dela lika.”
Kristina Nilsson, förskollärare sedan 30 år, ­håller i Öppna förskolans grupper som träffas en gång i veckan. "Andelen pappor i grupperna har ökat. Här i Täby är medelåldern för att skaffa barn ganska hög, man är mellan 30 och 40. Då är man nog mer medveten, har en bättre ekonomi och bättre förutsättningar för att kunna dela på föräldraledigheten. De flesta riktigt unga papporna tycker att det är självklart att dela lika.” Foto: Jonas Lindkvist

Än är vi långt ifrån visionen om ett jämställt uttag av föräldraledigheten. Bara ungefär en fjärdedel av föräldradagarna i landet betalas ut till papporna. Här är en av kommunerna där papporna tar ut mest: Täby.

Hur stor andel föräldradagar som tas ut av papporna varierar en hel del mellan kommunerna i Stockholms län. I kommunerna Vaxholm, Nykvarn och Täby tar papporna ut en större del av dagarna än de i Södertälje, Sigtuna och Botkyrka. Det visar statistik från Försäkringskassan för de senaste sju åren.

Måttet som visar hur stor andel av föräldradagarna som männen tar ut är det mått som brukar användas i flera undersökningar för att mäta jämställdhet. Ett exempel är TCO:s pappaindex, en rapport som utkommer årligen.

På Tibblekyrkans öppna förskola i Täby har både mammor och pappor samlats för allsång och fika med varandra och barnen. Pappalediga Martin Reback är inte förvånad över den slående skillnaden i mäns uttag av dagar mellan Täby och Södertälje.

– Jag tror att det till stor del handlar om ekonomiska förutsättningar. I Täby finns det fler höginkomsttagare än i Södertälje, säger Martin Reback.

Både han och mammalediga Veronika Mikelsen tycker dock att det har blivit lite för mycket ”sifferhets” när det gäller samhällets strävanden mot jämställdhet.

– Att ta hälften av dagarna var, varför är det eftersträvansvärt? Min sambo tar barnen när han kommer hem från jobbet och på helgerna, och då kan jag göra andra saker. Så delar vi upp det, säger Veronika Mikelsen.

Andelen för papporna i Täby skiljer åtta procentenheter från papporna i Södertälje.

– Förklaringen är att papporna i Täby har det bättre ställt än papporna i Södertälje, säger Ann-Zofie Duvander, docent vid Stockholms universitet.

Hon har studerat de politiska insatserna för att nå ett mer jämställt uttag. Det finns flera argument för att föräldradagarna ska delas lika, menar hon.

– Den politiska ambitionen är att försöka göra så att män och kvinnor blir sedda på samma sätt i arbetslivet. Nu ser man kvinnor som en mer osäker resurs eftersom de kan försvinna under en längre tid för att vara hemma med barnen. Ett långt avbrott från arbetslivet gör också att både karriären och lönen inte kan utvecklas lika mycket, säger Ann-Zofie Duvander.

Ett delat föräldraskap är också positivt för relationen mellan pappan och barnet och har en direkt effekt när det gäller hemmaarbetet – är parterna hemma lika mycket tar de också ett lika stort ansvar hemma. Just nu ligger rikssnittet för hur stor andel dagar männen tar ut på 24,4 procent. En skillnad på flera procentenheter mellan de olika kommunerna i Stockholms län är anmärkningsvärt, menar hon.

– Ja, det är stor skillnad. Skillnaderna är i genomsnitt mindre när man tittar på län så det här är nog ytterlighetskommuner. Jag tror att det kan förklaras av att papporna i de här kommunerna har väldigt olika situation på arbetsmarknaden.

Precis som Martin Reback trodde visar Försäkringskassans rapport ”De jämställda föräldrarna” från i år att det finns tydliga samband mellan inkomst och uttag av föräldradagar. Sannolikheten för att uttagen av dagarna ska vara jämställda ökar om mamman är höginkomsttagare och har läst minst två år på universitet. Är det däremot mannen i familjen som är höginkomsttagare så är familjen mindre beredd att avvara hans inkomst för att i stället ta ut föräldradagar, enligt Försäkringskassans rapport. Sannolikheten för ett jämställt uttag minskar också om pappan är arbetslös.

– Om pappor skulle få ut ersättning endast på grundnivå, då tar de inte ut föräldradagarna, medan mammorna tvärtom gör det i större utsträckning.

Medelersättningen för föräldra­penningen följer delvis samma mönster som det Försäkringskassans rapport visar. De kommuner där medelersättningen hos båda föräldrarna är som högst är Lidingö, Täby och Danderyd. Lägst har de i Södertälje, Norrtälje och Sigtuna.

– Så det mest effektiva för att se till att Södertäljepapporna tar ut fler dagar, det är att se till att de får jobb, säger Ann-Zofie Duvander.

Fakta:

Föräldraförsäkring och pappamånader

1974 infördes den nuvarande föräldraförsäkringen som kan utbetalas till båda föräldrarna under högst 480 dagar. Innan dess fanns en moderskapsförsäkring som omfattade 180 dagar.

1995 infördes "pappamånaden", det vill säga att 30 av dagarna inte längre kunde överlåtas mellan föräldrarna.

2002 infördes ännu en pappamånad. Trots detta låg fortfarande männens uttag av dagarna på runt 20 procent.

2008 infördes en jämställdhetsbonus för att få vårdnadshavare att dela mer lika. Om en förälder tar ut 140 dagar och den andra 70 dagar, får de en ekonomisk belöning för de 70 dagarna som båda tagit ut.

2013 Folkpartiet vill införa även en tredje ­pappamånad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.