Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/pappan-om-foraldramotet-i-botkyrka-det-var-fientligt-mycket-tarar-mycket-allt/

STHLM

Pappan om föräldramötet i Botkyrka: ”Det var fientligt, mycket tårar, mycket allt”

Egron Nilsson är pappa till en tvåårig pojke och närvarade vid ett föräldramöte på torsdagskvällen.
Egron Nilsson är pappa till en tvåårig pojke och närvarade vid ett föräldramöte på torsdagskvällen. Foto: Alexander Mahmoud

I veckan håller Botkyrka kommun möten med föräldrar på förskolan där barnskötaren misstänks för sexuellt övergrepp. En av sammankomsterna på torsdagskvällen blev känslosam, säger pappan Egron Nilsson.

– Det var fientligt, mycket tårar, mycket allt.

Nu ser kommunen över rutiner för mobilkameror och blöjbyten på samtliga förskolor.

Sedan det blev känt att en barnskötare på en förskola i Botkyrka anklagas för grovt barnpornografibrott, kränkande fotografering och grovt sexuellt övergrepp mot barn har kommunen under veckan hållit informationsmöten för föräldrarna. Mötena har varit öppna både för vårdnadshavare som har barn i verksamheten i dag och de som tidigare haft det. 

Under mötena har bland annat elevhälsan, socialtjänsten, BUP (barn och ungdomspsykiatrin), kommunens barnombudsman, verksamhetschefen för förskolorna samt en psykolog från BUPs specialteam medverkat. 

Föräldrar har tidigare riktat hård kritik mot kommunen för bristande information och åtgärder – och den fortsätter.

En förälder som närvarade vid ett föräldramöte på torsdagen upplever det som att kommunen skyller ifrån sig på tidigare personal:

– Man kan sammanfatta det som dålig samordning, de kanske har en krisplan men det är inget man följt. Jag uppfattar det som att de sopar allt under mattan. Det enda jag hör är ”de som jobbade här tidigare gjorde det och det”, säger han.

En kvinna tycker att kommunens agerande är för slappt.

– De bara pratar och pratar, men gör inget, säger hon.

Egron Nilsson, som tidigare berättat att han håller sin son hemma och har bett om att få byta förskola, säger att mötet var känslosamt – men att stämningen lugnade ned sig när en psykolog tog över ordet. 

– Han var grym. Han skulle ha satts in från första början, han fick hela rummet med sig. Han pratade om barns beteenden i alla åldrar och gjorde stämningen i rummet helt annorlunda.

Psykologen har hjälpt honom att veta hur han ska prata med sitt barn om vad som pågår.

– Det uppskattar jag, det är vad jag behöver. 

Samtidigt vidhåller han att mötet borde ha hållits direkt efter att anklagelserna kom fram förra veckan. 

Föräldrar har vittnat om att de redan innan anklagelserna blev kända har larmat personalen om att barnskötaren haft ett avvikande beteende, men kommunen har inte sagt sig känna igen uppgifterna. På mötet upprepade flera föräldrar att de uttryckt oro över mannen, menar Egron Nilsson.

– Här står folk upp och säger att ”det är jag som anmält att barnskötaren hade ett avvikande beteende till kurator och rektor”. Men anmälningarna är inte dokumenterade, säger han.

DN har pratat med en tidigare chef på förskolan, som säger att hon inte vet vad föräldrarnas påståenden handlar om. 

– Men jag har inte haft några misstankar om ett sådant här brott som han är anklagad för. Sedan har vi ju vanliga klagomål som hanteras på sedvanligt sätt, säger hon. 

Hon har varit i kontakt med kommunens verksamhetschef, men är ännu inte är delaktig i någon utredning.

– Men jag antar att det kommer.

Kenny Fredholm, tf verksamhetschef förskola i Botkyrka kommun, bekräftar att föräldrar under mötena har vittnat om att de tidigare uttryckt oro för barnskötaren. Han säger också att det har varit känslosamt.

– Ja, det har varit en blandning av sorg, frustration, ilska och upprördhet, så är det utan tvekan, säger han – men känner inte igen sig i att kommunen skyller ifrån sig på tidigare personal. 

Kommunen ser nu över alla rutiner på samtliga förskolor.

 – Det kan vara att man inte ska ha sin privata telefon med sig på arbetet för att minimera risken att man tar fotografier på ett felaktigt sätt. Eller hur man genomför öppning, stängning och blöjbyten.

Dessutom kommer alla personer som arbetar inom förskolan att utbildas i att förebygga sexuella övergrepp och kränkningar. 

I onsdags anmälde Botkyrka kommun sig själva till Skolinspektionen, men redan på tisdagen fick myndigheten in en anmälan från en privatperson. Flera föräldrar har också bett om att få omplacera sina barn. På fredagen var fyra byten klara. 

Under fredagen genomförde vårdnadshavare en manifestation utanför kommunhuset då de krävde svar och ansvarstagande från kommunpolitiker, rikspolitiker, lagstiftare och berörda chefer i Botkyrka kommun. 

Eda Karaman Korkmaz som arrangerade manifestationen var efteråt mycket nöjd. Hon säger att det var ungefär 200 personer på plats.

– Det var mycket lyckat, mycket känslor, alla grät. Vi fick ut vårt budskap. 

Hon upplever nu att kommunen vill samarbeta för att få fram sanningen. Nästa vecka ska föräldrar ha ett möte med utbildningsförvaltningen då de ska diskutera hur de ska förebygga övergrepp i skolor.

Barnskötaren var 2012 misstänkt för sexuellt ofredande på en förskola i Ekerö kommun, men misstankarna lades ned i brist på bevis. Vårdnadshavare som haft barn på förskolor där mannen jobbat kan vända sig till psykologer/kuratorer som bemannar en stödtelefon. 

”Till och med i går (torsdag, reds anm.) har 27 personer hört av sig på stödtelefonen”, skriver Johan Elfver, press- och näringslivschef i Ekerö kommun i ett mejl till DN.

Kommunen har dock inga uppgifter om att något mer barn ska ha blivit utsatt på de två förskolor där mannen varit anställd.

Läs mer: 

Barnskötaren polisanmäldes för sexuellt utnyttjande redan 2012

Botkyrka kommun anmäler sig själv till Skolinspektionen 

Föräldrar tar sina barn från förskola efter misstankar om övergrepp